• Informacje na temat:

    w czego mozna zrobic salatke lekkostrawna

Przepisy na temat: w czego mozna zrobic salatke lekkostrawna
  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    Owoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami. Sprawdź, co zrobić, by także maluch je polubił i czerpał z nich to, co najlepsze.

  • Bardzo, proste i banalne do wykonania, a co najwazniejsze lekkostrwne, a zarazem inne niz zwykla gotowana kura !

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

  • Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Bardzo proste i błyskawiczne sezamowe ciastka owsiane - 5 minut mieszania i 15 pieczenia, idealne do kawy lub do jogurtu na drugie śniadanie. Kolejny przepis do książki kucharskiej "Słodkości z miłości", bo zdrowe słodycze nie są grzechem łasucha:) #bez_glutenu i #bezcukrowe (o ile płatki owsiane bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe:)

  • Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

Artykuły na temat: w czego mozna zrobic salatke lekkostrawna
  • Katarzyna Bosacka: Pędy wiosny

    ...cały rok. Do Polski dotarły dopiero w XVIII w. i poza Wielkopolską nie były znane aż do upadku PRL-u. Dziś produkujemy ich średnio 5 tys. ton rocznie, z czego 2 tys. eksportujemy do Niemiec. Na(...) powinni je wystawiać w miskach z wodą (główkami do góry). Te w folii czy papierze zwykle są już zwiędnięte i do niczego. Końcówki nie powinny być suche, brązowoszare, zdrewniałe, tylko jasne...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Co jeść w pracy?

    ...czego w pracy skutkuje nadwagą, sprawia, że jesteśmy nadmiernie zmęczone, mamy zły nastrój. Bo takie są konsekwencje regularnego omijania posiłków i zajadania głodu niezdrowymi przekąskami. Mózg(...) ze skórki awokado, mango lub ananasa i ogórek i wszystkie pokrój w kostkę. Wymieszaj z krewetkami. Dopraw chili, posyp umytymi i osączonymi ziołami. Dodaj awokado  Dlaczego? Bo zawiera sporo...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...wigilią. Choć Kościół od lat tego nie nakazuje, w wielu rodzinach nadal panuje zwyczaj, że do kolacji niczego się nie je. A gdy człowiek siada do stołu około 17, jest tak głodny, że "futruje" do oporu(...) niczego dobrego. Dzieci odcięte od słodkości oszukują, zajadają się nimi, gdy rodzice nie widzą. Przez to często później rozwijają się zaburzenia żywieniowe. A przecież wata cukrowa czy krówka to...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    ...z jabłkiem i 1/2 szklanki wody). Można też go po prostu chrupać, samego lub maczać w dipie. CUKINIA: SKŁADNIK KURACJI ODKWASZAJĄCEJ Co w niej ważne? Jest lekkostrawna, wskazana nawet osobom...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Na pomoc wątrobie

    Kiedy coś gniecie w prawym podżebrzu, mówi się, że to boli wątroba. Stwierdzenie takie nie jest ścisłe, ponieważ wątroba nie może boleć. Jest bowiem nieunerwiona. Jeśli jednak nie traktujesz jej należycie, powiększa się, rozciąga torebkę, która ją otacza i uciska sąsiadujące z nią narządy. A ty czujesz właśnie gniecenie w boku. Jak tego uniknąć? Czy wiesz, czego wątroba wyjątkowo nie lubi...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...