• Informacje na temat:

    w czasach prl-u

Przepisy na temat: w czasach prl-u
  • Najprostsza szarlotka - jak z PRL-u

    Niektórzy pamiętają ten przepis z czasów PRL-u, kiedy to produkty spożywcze trzeba było wystać w kolejkach, a słodycze były na kartki. Samo ciasto jest łatwe w wykonaniu, smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przyrządzenia tej szarlotki potrzebujemy: 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki kaszy manny, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz kostkę...

  • Wypróbowany przepis na "Tort z PRL-u"

  • PRL od kuchni: coś na upał

    Czym gasić pragnienie w upał? Coca - colą, spritem, pepsi, mirindą, świeżym sokiem z granatu? Zapomnij. W czasach PRL-u o takich napojach można było pomarzyć. Co było? Woda, woda sodowa, woda z sokiem, oranżdada, cytroneta, a dla smakoszy - polo-cockta.

  • Poranek, tuż po aromatycznej kawie i taka myśl przewrotna: a może warzywna salsa podana w pełnoziarnistym chlebie? Dlaczego nie, w końcu utarte schematy są po to, by je łamać. Rutyna , nawet w kuchni, zabija wszelką kreację i fantazję. A zatem: moja wizja pysznego śniadania, coś dla ciała i dla oczu.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Popularny jesienny owoc, który niektórych odstrasza swoją goryczką.Jak z tym sobie poradzić?Aronia jest nie dawno odkrytym owocem jagodowym.Obniżacinienie tętnicze i nie tylko.

  • Fakty i mity na temat podrobów

    Podroby to jedzenie dla ubogich Być może nie wiesz, że kawior lub grasica to również podroby, a może po prostu dużo zarabiasz. I pewnie nie zakwalifikowałbyś do nich również ulubionej kaszaneczki i babcinych flaczków. Skojarzenie podrobów z biedą wzięło się z trudnych czasów PRL-u kiedy trudno było "upolować" mięso. Niemniej jednak w staropolskiej kuchni podroby należały do przysmaków. Jeśli...

  • Pyszne połączenie czekolady, z herbatnikami i mlekiem w proszku.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...kuchni na świecie. Autor "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".

Artykuły na temat: w czasach prl-u
  • Design z czasów PRL-u

    ...​ Skuter Jawa, porcelana z Chodzieży i zestaw do sushi z lat 60, którego siostrzany egzemplarz znajduje się w nowojorskim muzeum - to przedmioty, dziś trudno dostępne, niespotykane już na sklepowych półkach. 30 czerwca pojawią się na Aukcji DESA Living poświęconej obiektom z okresu PRL-u. Ponad 100 obiektów ze złotego okresu polskiego wzornictwa będzie można obejrzeć także na wystawie...

  • Niecałą godzinę drogi od Krakowa znajduje się Toskania. W Winnicy nad Dworskim Potokiem, gdzie powstaje wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządca Adam Kiszka spełnia swe marzenia. Łazy, gmina Rzezanów, były PGR - na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego UJ, z inicjatywy profesora Karola Musiała, w roku pańskim 2005 zasadzono pierwsze winne krzewy, mające w przyszłości zrodzić wino Novum. Działalność winnicy wyszła poza ramy pierwotnego eksperymentu. Dziś wina może skosztować każdy,...

  • Sztuka w czasach PRL-u,  Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska

    Pierwszy w Polsce przewodnik po sztuce PRL-u.

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi pentanowemu....

  • Podniebne dziewczęta, czyli o życiu stewardess w czasach PRL-u

    Epoka, która większości kojarzy się z szarością i niedostatkiem, im wręcz przeciwnie - z dalekimi podróżami, pięknymi ubraniami i kawą Nescą. Jak wyglądało życie stewardess w PRL-u? Czy dziś również zdecydowałyby się na wykonywanie tego zawodu? Na te i inne pytania odpowiedziała Anna Sulińska, autorka książki "Wniebowzięte. O stewardessach w PRL-u".

  • Lada dzień w całym kraju zostanie uroczyście otwarty sezon na grilla. Gęsty dym, woń kiełbasek, trzask otwieranych puszek z piwem i głośna muzyka z samochodów… A przecież można inaczej, subtelniej, romantyczniej, na przykład tak, jak widzieli to francuscy malarze... Bodaj najsłynniejszym piknikowym obrazem jest Śniadanie na trawie Eduardo Maneta. O grze świateł, zerwaniem z renesansową perspektywą oraz kontrowersjach związanych z nagą kobietą napisano wiele. Jeśli chodzi zaś o stronę...

  • Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska: "Sztuka w czasach PRL-u"

    Flirtowali z władzą, igrali z cenzurą, toczyli cyniczną walkę o zachowanie własnej tożsamości. W czasach kiedy wszystkie dziedziny życia były bezwzględnie podporządkowane obowiązującej doktrynie, wbrew wszelkiej logice, w polskiej sztuce nastąpiła erupcja wielkich talentów i indywidualności. "Sztuka w czasach PRL-u" to wciągający, pełen anegdot i ilustracji przewodnik, nie tylko po sztukach...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Na przekór wszystkiemu. Moda w czasach PRL-u

    Wydaje się, że w czasach gdy propagandowe czasopisma potępiały zachodni styl życia, a sklepowe półki świeciły pustkami, bycie modną było niemal niemożliwe. A jednak najnowsze trendy błyskawicznie(...). O modzie PRL-u opowiada kuratorka wystawy "Modna i już!" Joanna Kowalska...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością przywitają odmianę w...

Wideo na temat: w czasach prl-u
  • Moda w PRL-u

    W Muzeum Narodowym w Krakowie można podziwiać eksponaty przedstawiające stylizacje z czasów PRL-u. Wybrał się tam Marcin Dolega z "Dzień Dobry TVN". Prezenter pogody rozmawiał ze zwyciężczyniami konkursu na najlepszą stylizację w tym klimacie.

  • Przepis na błyskawiczny blok czekoladowy

    Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała blok czekoladowy, kulki ryżowe oraz pianki z truskawkami. Łakocie inspirowane były czasami PRL-u. Jaki przysmak z dzieciństwa pamięta Marcin Prokop? (Źródło: DDTVN/ x-news)

  • Jak przygotować słodkie kulki ryżowe?

    Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała blok czekoladowy, kulki ryżowe oraz pianki z truskawkami. Łakocie inspirowane były czasami PRL-u. Jaki przysmak z dzieciństwa pamięta Marcin Prokop? (Źródło: DDTVN/ x-news)