• Informacje na temat:

    w czasach prl-u

Przepisy na temat: w czasach prl-u
  • Najprostsza szarlotka - jak z PRL-u

    Niektórzy pamiętają ten przepis z czasów PRL-u, kiedy to produkty spożywcze trzeba było wystać w kolejkach, a słodycze były na kartki. Samo ciasto jest łatwe w wykonaniu, smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przyrządzenia tej szarlotki potrzebujemy: 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki kaszy manny, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz kostkę...

  • Wypróbowany przepis na "Tort z PRL-u"

  • PRL od kuchni: coś na upał

    Czym gasić pragnienie w upał? Coca - colą, spritem, pepsi, mirindą, świeżym sokiem z granatu? Zapomnij. W czasach PRL-u o takich napojach można było pomarzyć. Co było? Woda, woda sodowa, woda z sokiem, oranżdada, cytroneta, a dla smakoszy - polo-cockta.

  • Przepis na te ciasteczka znalazła moja mama w zeszycie z przepisami mojej Babci. Takie ciasteczka piekło się w czasach kryzysu. Potrzeba tylko 3 składniki: mąką, masło-bądź margaryna, biały ser. Raz , dwa , trzy i gotowe są pyszne kruche, serowe ciasteczka. Choć ograniczyłam słodkie do minimum tak nie mogłam się odpędzić od tych ciasteczek – ale pocieszam się , że nie tylko ja tylko cała rodzinka ????

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    Zupa zalewajka, paprykarz, zimne nóżki, bułka i zapiekanka z pieczarkami - takie były smaki oferowane w PRL. A na deser - woda sodowa...

  • Poranek, tuż po aromatycznej kawie i taka myśl przewrotna: a może warzywna salsa podana w pełnoziarnistym chlebie? Dlaczego nie, w końcu utarte schematy są po to, by je łamać. Rutyna , nawet w kuchni, zabija wszelką kreację i fantazję. A zatem: moja wizja pysznego śniadania, coś dla ciała i dla oczu.

  • Fakty i mity na temat podrobów

    Podroby to jedzenie dla ubogich Być może nie wiesz, że kawior lub grasica to również podroby, a może po prostu dużo zarabiasz. I pewnie nie zakwalifikowałbyś do nich również ulubionej kaszaneczki i babcinych flaczków. Skojarzenie podrobów z biedą wzięło się z trudnych czasów PRL-u kiedy trudno było "upolować" mięso. Niemniej jednak w staropolskiej kuchni podroby należały do przysmaków. Jeśli...

  • Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego właśnie piernika. Ciasto przygotowujemy pięc tygodni wcześniej a pieczemy je na 2-3 dni przed świętami.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...kuchni na świecie. Autor "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".

  • Popularny jesienny owoc, który niektórych odstrasza swoją goryczką.Jak z tym sobie poradzić?Aronia jest nie dawno odkrytym owocem jagodowym.Obniżacinienie tętnicze i nie tylko.

Artykuły na temat: w czasach prl-u
  • Design z czasów PRL-u

    ...​ Skuter Jawa, porcelana z Chodzieży i zestaw do sushi z lat 60, którego siostrzany egzemplarz znajduje się w nowojorskim muzeum - to przedmioty, dziś trudno dostępne, niespotykane już na sklepowych półkach. 30 czerwca pojawią się na Aukcji DESA Living poświęconej obiektom z okresu PRL-u. Ponad 100 obiektów ze złotego okresu polskiego wzornictwa będzie można obejrzeć także na wystawie...

  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • O czym marzyliśmy w czasach PRL-u

    USA stała się w PRL symbolem wyrafinowanego luksusu, dlatego jedna z bohaterek serialu "Zmiennicy" usiłowała nakłonić rozkapryszonego syna do konsumpcji miodu, obiecując, że za każdą zjedzoną łyżkę(...) towarzyszyły nam przez cały okres PRL. Bohaterowie "Alternatywy 4" wynajmowali na godziny usługi rencisty, który miał wiele wolnego czasu, a do tego, poruszając się na wózku inwalidzkim, mógł oczekiwać na...

  • Niecałą godzinę drogi od Krakowa znajduje się Toskania. W Winnicy nad Dworskim Potokiem, gdzie powstaje wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządca Adam Kiszka spełnia swe marzenia. Łazy, gmina Rzezanów, były PGR - na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego UJ, z inicjatywy profesora Karola Musiała, w roku pańskim 2005 zasadzono pierwsze winne krzewy, mające w przyszłości zrodzić wino Novum. Działalność winnicy wyszła poza ramy pierwotnego eksperymentu. Dziś wina może skosztować każdy,...

  • Sztuka w czasach PRL-u,  Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska

    Pierwszy w Polsce przewodnik po sztuce PRL-u.

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Fot. 123RF/Picsel Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi...

  • Podniebne dziewczęta, czyli o życiu stewardess w czasach PRL-u

    Epoka, która większości kojarzy się z szarością i niedostatkiem, im wręcz przeciwnie - z dalekimi podróżami, pięknymi ubraniami i kawą Nescą. Jak wyglądało życie stewardess w PRL-u? Czy dziś również zdecydowałyby się na wykonywanie tego zawodu? Na te i inne pytania odpowiedziała Anna Sulińska, autorka książki "Wniebowzięte. O stewardessach w PRL-u".

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska: "Sztuka w czasach PRL-u"

    Flirtowali z władzą, igrali z cenzurą, toczyli cyniczną walkę o zachowanie własnej tożsamości. W czasach kiedy wszystkie dziedziny życia były bezwzględnie podporządkowane obowiązującej doktrynie, wbrew wszelkiej logice, w polskiej sztuce nastąpiła erupcja wielkich talentów i indywidualności. "Sztuka w czasach PRL-u" to wciągający, pełen anegdot i ilustracji przewodnik, nie tylko po sztukach...

  • Lubimy gotować. Nie lubimy natomiast tracić czasu w kuchni na zmywanie naczyń, doczyszczanie garnków, ścieranie rozchlapanych sosów. Oto, jak wyglądają historie osób, które nie muszą już w kuchni spędzać tyle czasu, co kiedyś. Jak oszczędzać czas w kuchni?   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Pani Helena wie, że Multicooker zmniejsza ilość czasu spędzonego na zmywaniu: "Byłam Mistrzynią Przypalania teraz jestem Mistrzynią Gotowania :) Dzięki...

Wideo na temat: w czasach prl-u
  • Moda w PRL-u

    W Muzeum Narodowym w Krakowie można podziwiać eksponaty przedstawiające stylizacje z czasów PRL-u. Wybrał się tam Marcin Dolega z "Dzień Dobry TVN". Prezenter pogody rozmawiał ze zwyciężczyniami konkursu na najlepszą stylizację w tym klimacie.

  • Jaki jest przepis na piankę z truskawkami?

    Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała blok czekoladowy, kulki ryżowe oraz pianki z truskawkami. Łakocie inspirowane były czasami PRL-u. Jaki przysmak z dzieciństwa pamięta Marcin Prokop? (Źródło: DDTVN/ x-news)

  • Jak przygotować słodkie kulki ryżowe?

    Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała blok czekoladowy, kulki ryżowe oraz pianki z truskawkami. Łakocie inspirowane były czasami PRL-u. Jaki przysmak z dzieciństwa pamięta Marcin Prokop? (Źródło: DDTVN/ x-news)