• Informacje na temat:

    w cieście piwnym

Przepisy na temat: w cieście piwnym
  • Kalmary w cieście piwnym

    ...w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!                                     

  • Delikatne i chrupiąca panierka

  • Udka smażone w piwnym cieście

    ...o grubym dnie albo we frytownicy mocno rozgrzej olej.  3. Ciasto przemieszaj, jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody mineralnej. Podudzia kolejno zanurzaj w cieście. Od razu wkładaj na...

  • Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk, śledź. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Dorsz to druga moja ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Choć jestem zwolenniczką ryb smażonych sauté, to czasem jednak dla odmiany przyrządzam rybę w delikatnym cieście piwnym.

  • Racuszki piwne z jabłkami

    ...jabłek maczane w cieście. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza...

  • mrożony kalmar w całości

  • Smażony kalafior

    W cieście piwnym.

  • Każdy lubi rybę :) w panierce w ciesćie.....ja propobuję Rybę inaczej :) ale równie smakowitą ! Jeśli masz dzieci możesz zaprosić je do współpracy niech pomagą nabijać składniki :) fajan zabawa zwieńczona pysznym obiadem :)

  • Sandacz w cieście

    Doskonała ryba w cieście piwnym.

Artykuły na temat: w cieście piwnym
  • Krążki cebuli w cieście piwnym

    ... Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Włóż do miski i zalej piwem, odstaw na godzinę. Odsącz. Do piwa wsyp mąkę, dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krążki cebuli zanurz w piwnym cieście i smaż na złoty kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Krążki cebuli w cieście

    Przygotowanie Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Włóż do miski i zalej piwem, odstaw na godzinę. Odsącz. Do piwa wsyp mąkę, dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Krążki cebuli zanurz w piwnym cieście i wrzuć na patelnię. Smaż na złoty kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Styczeń to najlepszy czas na podsumowanie minionego roku. Dlatego postanowiliśmy przedstawić listę użytkowników, którzy w 2011 roku dodali najwięcej przepisów, komentarzy oraz postów na Forum. Chcielibyśmy także, poprzez głosowanie dowiedzieć się, który spośród pięciu najwyżej ocenianych i oglądanych przepisów w 2011 uznacie za najlepszy. Jak głosować? Każdy z Was może oddać jeden głos na przepis, który jego zndaniem jest najlepszy. Skala ocen waha się od 1 do 5 gwiazdek. 1 gwiazdka...

  • Księga smaków: Brokuły

    ...smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki piwa (ma być ciut gęstsze). Brokuły podziel na różyczki, umyj i ugotuj na parze na półmiękko. Maczaj je w cieście: obtaczaj różyczki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj ze słodkim...

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...

  • Warstwa po warstwie

    ...w cieście piwnym Składniki: 1 jajko 75 g mąki 75 g skrobi 150-200 ml piwa 50 g ogórków konserwowych Szczypiorek 1 ząbek czosnku 2 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu Sól, pieprz(...). Ciasto piwne posolić. Białko ubić, wmieszać do ciasta. Olej rozgrzać do 180 st. C. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...babką posypaną cynamonem. Co ciekawsze i na wschód od polskich granic możemy taką babkę spotkać. I to w wersji bardzo podobnej do portugalskiej i w wersji z cynamonem w cieście. Poprzez...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...