• Informacje na temat:

    w cieście piwnym

Przepisy na temat: w cieście piwnym
Artykuły na temat: w cieście piwnym
  • Krążki cebuli w cieście piwnym

    ... Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Włóż do miski i zalej piwem, odstaw na godzinę. Odsącz. Do piwa wsyp mąkę, dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krążki cebuli zanurz w piwnym cieście i smaż na złoty kolor. Wyjmij i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Księga smaków: Brokuły

    ...smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki piwa (ma być ciut gęstsze). Brokuły podziel na różyczki, umyj i ugotuj na parze na półmiękko. Maczaj je w cieście: obtaczaj różyczki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj ze słodkim...

  • Styczeń to najlepszy czas na podsumowanie minionego roku. Dlatego postanowiliśmy przedstawić listę użytkowników, którzy w 2011 roku dodali najwięcej przepisów, komentarzy oraz postów na Forum. Chcielibyśmy także, poprzez głosowanie dowiedzieć się, który spośród pięciu najwyżej ocenianych i oglądanych przepisów w 2011 uznacie za najlepszy. Jak głosować? Każdy z Was może oddać jeden głos na przepis, który jego zndaniem jest najlepszy. Skala ocen waha się od 1 do 5 gwiazdek. 1 gwiazdka...

  • Warstwa po warstwie

    ...w cieście piwnym Składniki: 1 jajko 75 g mąki 75 g skrobi 150-200 ml piwa 50 g ogórków konserwowych Szczypiorek 1 ząbek czosnku 2 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu Sól, pieprz(...). Ciasto piwne posolić. Białko ubić, wmieszać do ciasta. Olej rozgrzać do 180 st. C. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać...

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...babką posypaną cynamonem. Co ciekawsze i na wschód od polskich granic możemy taką babkę spotkać. I to w wersji bardzo podobnej do portugalskiej i w wersji z cynamonem w cieście. Poprzez...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Ananasowe łakocie

    ...wysokiego garnka, mocno go rozgrzej. Kawałki ananasa maczaj w piwnym cieście i smaż na rozgrzanym oleju, obracając. Smaż je około 4 minut z każdej strony. Gotowe puchatki z ananasem przełóż na papierowy...

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...