• Informacje na temat:

    w cieście naleśnikowym

Przepisy na temat: w cieście naleśnikowym
  • Owoce w cieście naleśnikowym

    Jesień to niezwykle bogata i kolorowa pora roku, która kryje w sobie moc kulinarnych możliwości. Skarby sezonu, czyli jesienne owoce kuszą swoim dojrzałym smakiem, a przygotowane z nimi desery smakują naprawdę wyjątkowo. Jabłka i gruszki w cieście naleśnikowym to propozycja na niebanalny deser, który warto skosztować już dziś!

  • Jedną z moich ulubionych potraw są wszelkiego rodzaju placki. Mogłam bym się nimi zajadać cały czas. Jedną z form podania klasycznych placuszków są ostatnio modne jabłka w cieście naleśnikowym. W sumie nie dziwie się. W cieście naleśnikowym można tak naprawdę smażyć różne owoce, na przykład banany. Ja jednak jestem zwolenniczką klasyki. Jabłka w cieście naleśnikowym po pewnym czasie stały się jednymi z moich ulubionych szybkich deserów. Polecam!

  • Cukinia w cieście

    ...wielkości słupki. W szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzej olej. Cukiniowe słupki zanurz w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (w sumie zajmie to ok. 15

  • Fajna kompozycja fileta drobiowego otulonego ciastem naleśnikowym. Tak przyrządzone polędwiczki można podać jako przekąskę i nie tylko.

  • Pieczarki w cieście naleśnikowym - przysłała Mieczysława

    Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, odciąć ogonki przy kapeluszu, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka, jaj i wody przygotować ciasto nieco gęstsze od naleśnikowego, osolić do smaku. Pieczarki maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

  • To danie z pewnością pokochają wasze dzieci, a i wam z pewnością będzie bardzo smakowało !!!

  • Przygotowanie: Filety rozmrażamy. Robimy ciasto jak na naleśniki, troszkę je solimy. Obieramy ziemniaki surowe i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Rybę solimy, doprawiamy do smaku. Następnie podgrzewamy olej na dużym gazie. Obtaczamy rybę w cieście naleśnikowym, a następnie w ziemniakach surowych, tak by cała byla obklejona. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron. Tak przyrządzoną rybę...

  • Mama robiła mi je jak byłam mała.Teraz sama robię je swojemu synowi.

  • Przygotowanie Przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Piersi z kurczaka podzielić na 4 części (roztłuc tłuczkiem na cienko), posypać wegetą i zamoczyć w cieście naleśnikowym. Usmażyć. Na dużej patelni pieczemy 4 grube naleśniki(0,5 cm grubości). Gdy naleśniki są gotowe rozkładamy każdy na osobnym talerzu. Na środek kładziemy wcześniej usmażone piersi z kurczaka. Na wierzch kotlecików dajemy sałatkę...

  • Coś wspaniałego:))Mój teść przepada za tą rybką!!!

Artykuły na temat: w cieście naleśnikowym
  • Jajko wymieszać widelcem z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodać szklankę wody i mleka, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, aby ciasto się zagęściło i nie miało grudek. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda. Pokroić jabłka na plasterki. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub oliwy. Zanurzać jabłka w cieście naleśnikowym i szybko kłaść na patelnię. Po podsmażeniu z jednej strony...

  • Wracasz późno do domu lub zapominasz zabrać ze sobą obiad do pracy. Wielu z nas w takiej sytuacji sięga po telefon, wykręcając numer do najbliższej chińskiej restauracji. Wertując menu takiego lokalu, warto mieć na uwadze, iż niektóre dania mogą być szczególnym zagrożeniem dla naszej sylwetki. Geneza sztuki kulinarnej Chin ściśle związana jest z historią oraz warunkami klimatycznymi tego najludniejszego państwa w świecie. W kulturze chińskiej pożywienie nie tylko zaspokaja głód, ale jest...

  • Kwiaty na talerzu

    Płatki róż dodane do mięs, nadziewane kwiaty cukinii, a może smażona w cieście akacja? Spróbuj koniecznie!

  • Styczeń to najlepszy czas na podsumowanie minionego roku. Dlatego postanowiliśmy przedstawić listę użytkowników, którzy w 2011 roku dodali najwięcej przepisów, komentarzy oraz postów na Forum. Chcielibyśmy także, poprzez głosowanie dowiedzieć się, który spośród pięciu najwyżej ocenianych i oglądanych przepisów w 2011 uznacie za najlepszy. Jak głosować? Każdy z Was może oddać jeden głos na przepis, który jego zndaniem jest najlepszy. Skala ocen waha się od 1 do 5 gwiazdek. 1 gwiazdka...

  • Zielone warzywo pełne zalet!

    ...w plastry lub kostkę. Jadalne kwiaty Kwiaty cukinii są bardzo smaczne. Można je smażyć w cieście naleśnikowym, dusić, grillować, dodać do zupy czy pizzy, a nawet faszerować, np. nadzieniami serowymi...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Owoce kaki

    ..., soku z cytryny i cynamonu. Można też plastry obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem wanilii i usmażyć. Kaki nadaje się świetnie na przetwory. Warto zrobić z niego dżem, konfiturę czy...

  • Żurawinę i czarny bez stosuje się w kuchni polskiej od dawna, a mimo to są dla nas nieco egzotycznie. Ostatnio straciły na swej popularności, a niesłusznie, bo stanowią wyśmienity dodatek do potraw, a na temat ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie dużo można mówić... Żurawina kojarzy nam się właściwie tylko z lekko kwaśnym sokiem, lub sosem do mięs; a tymczasem możemy używać jej na wiele sposobów, np. jako dodatek do sera koziego, zup, do naleśników bądź racuszków, podstawę kremów i...

  • Czarny bez - apteka biednych

    ...zalewamy kwiaty z pokrojoną cytryną. Po trzech dniach zlewamy syrop do butelek i pasteryzujemy. Sezonową potrawą mogą być również kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym. Takie naleśniki...

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...

Wideo na temat: w cieście naleśnikowym
  • Przepis na kwiaty z czarnego bzu w cieście naleśnikowym

    Agnieszka Maciąg w kuchni "Dzień Dobry TVN" namawiała do korzystania z uroków sezonowości i zachęcała do jedzenia kwiatów czarnego bzu. Dlaczego syrop z bzu jest tak zdrowy i dla kogo jest zalecany? Maciąg zdradziła także w programie swój przepis na syrop oraz na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)  

  • Syrop z czarnego bzu

    Agnieszka Maciąg w kuchni "Dzień Dobry TVN" namawiała do korzystania z uroków sezonowości i zachęcała do jedzenia kwiatów czarnego bzu. Dlaczego syrop z bzu jest tak zdrowy i dla kogo jest zalecany? Maciąg zdradziła także w programie swój przepis na syrop oraz na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)