• Informacje na temat:

    w chlebie

Przepisy na temat: w chlebie
  • Pizza drobiowa na chlebie

    Sposób przygotowania 1. Cebule oraz czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chleb rozetnij na 2 blaty.  2. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz. Filety z kurczaka...

  • Wypróbowany przepis na "Żurek w chlebie"

  • Ciabatta, włoski sposób na chleb

    Jest puszysta, ma duże dziury w miąższu, chrupiącą skórkę i wydłużony płaski kształt, jej ojczyzną jest Italia. Mowa o ciabatcie, charakterystycznym białym chlebie, który także w Polsce ma wielu zwolenników. To pieczywo świetnie sprawdza się do robienia kanapek.

  • Smaczny pomysł na "Gulasz w chlebie"

  • Gulasz lombardzki w chlebie

    Nudzi cię gotowanie zwykłego gulaszu? Spróbuj tego!

  • Wypróbowany przepis na "Ryba w chlebie"

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    ...i opiekać. Wtedy jest równie smaczny. - Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie...

  • Sprawdzony przepis na "Barszcz w chlebie"

  • PIĘĆ RZECZY, KTÓRYCH NIE WIESZ O CHLEBIE

    Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!

  • Przepis wart wypróbowania: "Żurek w chlebie"

Artykuły na temat: w chlebie
  • Chleb

    ......"     (C. K. Norwid)      W Polsce pierwsze wzmianki o chlebie siegaja czasow krola Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że „ Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach(...) kolega Maciek. A zeby kolo sie zamknelo, bo historie sie powtarzaja, a swiet tak naprawde jest maly, po “natychniastowym zapoznaniu sie przy chlebie” okazalo sie, ze Macka Mama uczyla polskiego...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Żur w chlebie

    Czas gotowanie: 50 minut.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza? pieniądze, i w tym...

  • Cudowny chleb pszenny

    ...się pleśni. Kto uważa, że te małe kiełki pszenicy będą mu przeszkadzały w chlebie, przed dodaniem ich do ciasta powinien je dokładnie posiekać. Chleb zachowuje świeżość przez pięć dni. Wskazówka...

  • Na krakowskim Placu Wolnica, jak co roku odbyło się Święto Chleba oraz V Festiwal Smaku. Podczas trwania festiwalu nie zabrakło licznych zabaw dla dzieci (pieczenie chleba) oraz pysznego jedzenia.           Chleb w różnych odmianach. Czytaj o różnych rodzajach chleba. Klikaj!    

  • Żur w chlebie

    Smak tradycji.

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Zupa serowa w chlebie

    Treściwa i sycąca zupa.

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

Zdjęcia na temat: w chlebie
Wideo na temat: w chlebie
  • Cała prawda o chlebie tostowym

    Ekspert ds. żywności, Agnieszka Piskała, opowiedziała jaki chleb należy spożywać. Jakiego pieczywa powinniśmy unikać, a jakie możemy śmiało powitać na naszych stołach? Na co zwracać uwagę podczas zakupów w piekarni? (TVP/x-news)

  • Chleb kukurydziany

    Zobacz, jak przygotować pikantny chleb kukurydziany. Smacznego!

  • Prosty chleb na zakwasie

    Chleb - najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różnego rodzaju chlebów, ale najlepszy jest chleb zrobiony samodzielnie! Nie potrzebujesz już tradycyjnego, masywnego pieca chlebowego, by cieszyć się własnym pieczywem. Dzięki naszym trikom samemu zrobisz chleb na zakwasie!