• Informacje na temat:

    w bułkach

Przepisy na temat: w bułkach
Artykuły na temat: w bułkach
  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    Tę potrawę zrobisz w kilka chwil. Do tego jest bardzo sycąca.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Wybierz najlepszy chleb i bułki

    Aby pieczywo nadawało się do jedzenia, nawet gdy jest już czerstwe, musi być dobrej jakości. Jak to sprawdzić?

  • Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Jak przyrządzić zielone warzywa, żeby nie straciły koloru? Zobaczcie 10 najczęstszych kulinarnych grzechów, które pogarszają smak i wygląd potraw, a także ich wartość zdrowotną. Jak uniknąć sklejania się makaronu przy gotowaniu?      fot. 123RF.COM Dlaczego zamiast zielonego jest... brązowe? Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć...

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...

  • Fondue w bułkach z sałatką z kalafiora i korniszonów

    Wyprawa w Alpy Sabaudzkie nie byłaby pełna bez fondue z obowiązkowym białym winem, które idzie do głowy, i chlebem do nabierania sera - pisze Rachel Khoo.

  • Bez śniadania ani rusz – to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień. Fot. 123RF/PicselWażne, by zawsze o nim pamiętać, spożywać je regularnie, w odpowiedniej formie i zrównoważonych proporcjach. Dlatego warto zadać sobie kilka pytań i dowiedzieć się, jak wygląda nasze podejście do śniadań. Czy jest prawidłowe, czy może przyda się mały...

  • Z czerstwej bułki

    Jeśli zostały nam bułki, których nikt w domu nie chce zjeść, nie marnujmy ich.

  • W najnowszym numerze magazynu PYSZNE wzięliśmy byka za rogi i udowadniamy, że podroby zasługują na uznanie. Gotujemy gulasz z policzków wołowych, zapiekamy wątróbkę i dusimy cynaderki. Kuchnia to miejsce dla odważnych! Poza tym rozsmakowujemy się w daniach z kapusty, poznajemy różne rodzaje mąki, a w warsztatach kulinarnych pieczemy domową pizzę. W wolnym czasie jedziemy na kulinarną wyprawę do Czech, a po powrocie pieczemy ciasta - niebiańskie łakocie, które skuszą nawet najbardziej...

Zdjęcia na temat: w bułkach
Wideo na temat: w bułkach
  • Jak zrobić domowe bułki?

    Przepis na domowe bułki nie musi być męczący. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować w domu pieczywo - dzięki naszym trikom wystarczy parę chwil, by zrobić zdrowe, niemrożone, chrupiące bułeczki z drożdżami. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Jak zrobić domowe bułki?

    Przepis na domowe bułki nie musi być męczący. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować w domu pieczywo - dzięki naszym trikom wystarczy parę chwil, by zrobić zdrowe, niemrożone, chrupiące bułeczki z drożdżami. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Domowe chleby i bułki Piotra Kucharskiego

    Do sklepów trafiła właśnie książka "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Kucharz opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tradycji piekarskiej w swojej rodzinie. - Jestem trzecim pokoleniem, które "piekarzy" - przyznał. Kucharski przedstawił także swoje przepisy na smaczne domowe pieczywo, a Aida Kosojan-Przybysz zdradziła, jakie wypieki lubi przygotowywać. (DDTVN/x-news)