• Informacje na temat:

    w bułkach

Przepisy na temat: w bułkach
Artykuły na temat: w bułkach
  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    Tę potrawę zrobisz w kilka chwil. Do tego jest bardzo sycąca.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie

  • Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Jak przyrządzić zielone warzywa, żeby nie straciły koloru? Zobaczcie 10 najczęstszych kulinarnych grzechów, które pogarszają smak i wygląd potraw, a także ich wartość zdrowotną. Jak uniknąć sklejania się makaronu przy gotowaniu?      fot. 123RF.COM Dlaczego zamiast zielonego jest... brązowe? Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć...

  • Fondue w bułkach z sałatką z kalafiora i korniszonów

    Wyprawa w Alpy Sabaudzkie nie byłaby pełna bez fondue z obowiązkowym białym winem, które idzie do głowy, i chlebem do nabierania sera - pisze Rachel Khoo.

  • W najnowszym numerze magazynu PYSZNE wzięliśmy byka za rogi i udowadniamy, że podroby zasługują na uznanie. Gotujemy gulasz z policzków wołowych, zapiekamy wątróbkę i dusimy cynaderki. Kuchnia to miejsce dla odważnych! Poza tym rozsmakowujemy się w daniach z kapusty, poznajemy różne rodzaje mąki, a w warsztatach kulinarnych pieczemy domową pizzę. W wolnym czasie jedziemy na kulinarną wyprawę do Czech, a po powrocie pieczemy ciasta - niebiańskie łakocie, które skuszą nawet najbardziej...

  • Z czerstwej bułki

    Jeśli zostały nam bułki, których nikt w domu nie chce zjeść, nie marnujmy ich.

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać pomysły na posiłki,...

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Dlaczego dieta w proszku nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie? Ostatnio coraz większą popularność zdobywają diety w proszku. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła w studiu "Dzień Dobry Wakacje", dlaczego nie jest zwolenniczką takiego rodzaju diety. - Tam jest samo białko, nie ma mięsa, nie ma warzyw. Mamy też dużo dodatków chemicznych i ulepszaczy - podkreśliła specjalistka. Zobacz cały film:

Zdjęcia na temat: w bułkach
Wideo na temat: w bułkach
  • Jak zrobić domowe bułki?

    Przepis na domowe bułki nie musi być męczący. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować w domu pieczywo - dzięki naszym trikom wystarczy parę chwil, by zrobić zdrowe, niemrożone, chrupiące bułeczki z drożdżami. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Jak zrobić domowe bułki?

    Przepis na domowe bułki nie musi być męczący. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować w domu pieczywo - dzięki naszym trikom wystarczy parę chwil, by zrobić zdrowe, niemrożone, chrupiące bułeczki z drożdżami. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Słodkie bułki orkiszowe

    Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska, prowadzące program "Rewolucja na talerzu" robią słodkie bułeczki orkiszowe z suszonymi owocami.