• Informacje na temat:

    w boczku wędzonym

Przepisy na temat: w boczku wędzonym
  • Eskalopki w boczku

    Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, np. zagrodowego 8 plasterków wędzonego boczku 1 por (tylko biała część) 2 łyżki masła + 1 łyżeczka 60 dag ziemniaków 750 ml(...) plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową. 3. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię...

  • Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu jeść fasolki z zasmażaną bułką tartą... Dla urozmaicenia proponuję efektowny sposób podania fasolki szparagowej ;-)

  • Superprzekąska: śliwki i daktyle w boczku

    Składniki dla 4 - 6 osób: 20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku 10 śliwek suszonych 10 daktyli 20 wykałaczek 10 migdałów 10 orzeszków pistacjowych Sposób(...) boczku, spinając je wykałaczką. Roladki ułóż na posmarowanej oliwą tacce i grilluj 5-10 minut, zmieniając strony. Podawaj na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: ok. 20 minut...

  • Smaczny pomysł na "Klopsy w wędzonym boczku"

  • Chrzanowa zupa na boczku

    Składniki: 2 białe kiełbaski, 10 dag wędzonego  boczku, cebula, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 20 dag chrzanu, 3 łyżki soku z cytryny, 200 ml śmietany  12-proc., żółtko, sól, pieprz,  majeranek. 1. Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 min. 2. Zupę przecedź...

  • Sezon młodej kapustki w pełni,więc kolejny pomysł na urozmaicenie jej smaku...

  • Banany w boczku

    Składniki na 4 porcje: 3 banany 12 plastrów boczku wędzonego 2 łyżki oleju seler naciowy do dekoracji sos chili  Przygotowanie:   Banany obrać, każdego pokroić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju na chrupko. Serwować na półmisku wraz z sosem chili. Dekorować selerem.

  • Znów powracamy w smaki dzieciństwa, tym razem za sprawą naszej córci która od rana wołała aby zrobić ta zupkę. Sama pamiętam jak babcia siedziała w kuchni i ze stoickim spokojem skubała kuleczki na zupkę.

  • Pstrąg w boczku

    Składniki: - 2 małe pstrągi po ok. 35 dag, - 6 plastrów boczku wędzonego, - sok z 1 cytryny, - sól, pieprz, olej, - cytryny do dekoracji, - kilka listków natki Przygotowanie: Pstrągi sprawić, umyć i osuszyć. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Trochę posolić i oprószyć pieprzem. Pstrągi owinąć boczkiem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na...

  • Jajecznica z jaj od kur wesołych na wędzonym boczku, idealna na poranne śniadanie.

Artykuły na temat: w boczku wędzonym
  • Grochówka na boczku

    Rozgrzewająca, sycąca zupa idealna na chłodniejsze dni. Parująca z wielkiego gara i pachnąca liściem laurowym i pietruszką - oto pierwsze moje skojarzenie.

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Hot dog: wariacja Jurka Sobieniaka

    Z boczkiem wędzonym, rukolą i domowej roboty remoladą.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Gotowe pulpety można okrasić skwarkami z podsmażonego boczku, a zamiast sera żółtego dodać wędzony.

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Pierś w sosie serowym

    ...1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy...

  • Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To, co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie posiłków w plenerze jest miłym urozmaiceniem dla codziennych, kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., ostre; jaja na twardo; jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach; mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem; potrawy z drobiu smażone lub pieczone; knedle; pierogi z mięsem; ryby...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

Wideo na temat: w boczku wędzonym
  • Bób smażony z chorizo

    Składniki na 2 porcje: ~ 1 szklanka bobu ~ 50 g kiełbasy chorizo lub wędzonego boczku ~ 1 młodą cebulkę ~ sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

  • Przepis na zrazy zawijane

    Zrazy zawijane to jeden z najpyszniejszych sposobów na obiad, które świetnie łączą smak kruchej, aromatycznej wołowiny, wędzonego boczku i niesamowitego smaku tradycyjnych kiszonych ogórków. Przyrządza się je szybko - z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet kuchenny laik! Poznajcie nasz przepis - zawijane zrazy to naprawdę proste, ale pyszne danie!