• Informacje na temat:

    w białym winie

Przepisy na temat: w białym winie
Artykuły na temat: w białym winie
  • Gruszki w białym winie

    Deser albo przekąska, z którą poradzi sobie każda pani domu.

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

    1. Czekoladę gorzką drobno zetrzyj na tarce. Biszkopty rozdrobnij w malakserze albo włóż do foliowego worka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Jajka rozbij,...

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź na to pytanie...

  • Wina pomarańczowe

    ...win różowych: zbalansowana kwasowość i owocowy charakter sprawia, że świetnie pasują do grillowanych mięs i owoców morza. Podawaj lekko schłodzone. Czytaj również: 5 rzeczy, których nie wiesz o winie...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • Plamy po winie i barszczu? To nie problem

    ...!). Odczekaj 20 minut i upierz obrus w pralce. Innym sposobem na plamę z czerwonego wina jest polanie jej białym winem lub szampanem i upranie obrusa.  Tłusta plama  Nasyp na nią mąkę ziemniaczaną...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • ​Wina trzech słońc

    - Mówi się, że mamy tutaj trzy słońca. Pierwsze świeci bezpośrednio na winogrona. Drugie to promienie odbite od tafli Jeziora Genewskiego, które doświetlają je dodatkowo. Trzecie to efekt cyrkulacji powietrza - w nocy wilgotne powietrze znad jeziora podnosi się do góry, a potem spływa z powrotem. Dzięki temu winogrona mają odpowiednią soczystość i balans kwasoty do słodyczy - tłumaczy Henri Chollet ze szwajcarskiego regionu Lavaux w kantonie Vaud. Tegoroczne winobranie właśnie się rozpoczęło.

  • Restauracja Trattoria Soprano organizuje święto włoskiego wina! Będzie to nie lada gratka nie tylko dla miłośników tego trunku, ale również okazja dla początkujących, by poznać tajniki degustacji. Podczas Festiwalu odbędzie się konkurs dla blogerów winiarskich „ Zwinny degustator" . Na uczestników czekają trzy konkurencje, które dokładnie sprawdzą ich wiedzę i zdolności. Konkursowe zmagania ocenią redaktorzy z największych portali m.in. nasze-wina.pl, winicjatywa.pl,...

Zdjęcia na temat: w białym winie
  • "Słony" - prawdziwy stand up bar
  • "Słony" - prawdziwy stand up bar
  • "Słony" - prawdziwy stand up bar
Wideo na temat: w białym winie
  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się