• Informacje na temat:

    w 25 minut za 25 złotych kurczak

Przepisy na temat: w 25 minut za 25 złotych kurczak
  • Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

    ...święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Poniżej przepis prosto z Meksyku.

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka rzymska z twarogiem - w 25 minut"

  • Kurczak z fetą i warzywami

    Kurczak w nowej odsłonie...

  • Absolutnie obłędne, szybkie, tanie. ie da się ich zepsuć. Sprawdzą się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale i na co dzień - kiedy tylko weźmie Was ochota na coś słodkiego do pochrupania. Czy trzeba czegoś więcej?

  • Placki kalafiorowe

    Sposób przygotowania 1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Potem mięso natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Usmaż je na 2 łyż- kach mocno rozgrzanego oleju (ok. 10 minut).  2. W tym czasie kalafior oczyść i umyj. Zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Dymki oczyść, posiekaj. Wymieszaj je z kalafiorem, kaszką, bułką i jajkami. Kurczaka potnij na...

  • stsze ciasto już w przyszłym tygodniu… będzie obecny w akcji. Dzisiaj )przepis na tzw. Wuzetkę w wersji ponoć tradycyjnej z cięższym a’la babkowym ciastem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. Za jakiś czas na pewno dla porównania dodam wersję biszkoptowo – kremówkową :) Ciekawa jestem, którą Wy wolicie?

  • Ziemniaczane przysmaki

    ...dodaj do masy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż złote placki. Posyp pozostałym koperkiem. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem Sposób przygotowania Udka opłucz, natrzyj solą oraz pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć mięso, zrumień. Podlej 2 szklankami wody. Duś pod przykryciem 30-40 minut.  Ziemniaki umyj, ugotuj z solą do...

  • Przepis dostałam od sąsiadki. Wykonanie ich jest ekspresowe, w sam raz na niezapowiedzianych gości :)

  • Smakowite dania z ryżem

    ...wierzchu rozłóż podsmażone składniki. Jajko wymieszaj z mlekiem oraz odrobiną soli. Polej tym tartę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Jarzynowa na kurczaku(...) i dymki pokrój na kawałki. Natkę posiekaj. Mięso wyjmij z wywaru. Włóż do niego pokrojone warzywa oraz mrożony zielony groszek. Gotuj 10 minut. Zupę przypraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddziel od...

  • Smakoszem wszelkiego rodzaju bułeczek u nas w domu jest Zuzia. A dziś wpadła na genialny pomysł, że nie chce kupnych bułek do szkoły. Mają być te, które piekłam kiedyś. No i cóż - nie było wyjścia. Bułki robi się bardzo szybko i bez tony zbędnych czynności. Zuzia najbardziej lubi cieple z masełkiem.

Artykuły na temat: w 25 minut za 25 złotych kurczak
  • Kurczak z sosem cebulowym i brukselką

    Nie uwierzycie, jak banalna jest historia tego dania. Mój tata obiecał na imieniny mamy przygotować kurczaka, ale oczywiście... zapomniał. Mając jedynie kurczaka i podstawowe warzywa, postanowił po prostu wszystko ze sobą połączyć.

  • Tani i szybki obiad, to nie zawsze ruskie pierogi w barze mlecznym. Można zjeść równie tanio, a w domu i to bez zapasów weków od mamusi. Fot. 123RF/Picsel Wymyślanie obiadu z pustym żołądkiem, podczas przechadzania się po sklepie, nie jest najlepszym pomysłem. Zazwyczaj do koszyka wędrują przypadkowe produkty, na które właśnie nabieramy ochoty. Z reguły nie zwracamy uwagi na ceny, bo przecież się spieszymy, bo jesteśmy głodni, bo już chcemy do domu. Efektem są rachunki opiewające na kwotę...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Mimo że za oknem króluje zima, to lada dzień możemy spodziewać się odwilży, a co za tym idzie zdejmowania kolejnych warstw ciepłych ubrań. To ostatni dzwonek, by po zimowych miesiącach zadbać o sylwetkę, a przede wszystkim o brzuch. Fot. 123RF/Picsel To właśnie teraz siłownie zapełniają się ćwiczącymi, którzy przypomnieli sobie, że już niedługo nie będzie można ukryć niedoskonałości swej figury. Jeśli chodzi o konkretne zestawy ćwiczeń, to pozostawiamy to w gestii dobrych trenerów. Złota...

  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...

  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    Wystarczy bardziej świadomie korzystać z kuchennych urządzeń, aby jeszcze przed świętami zaoszczędzić około 150 złotych.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    ..., masło stop i wymieszaj z solą, pieprzem, papryczką chili, startym czosnkiem i natką. Odwiń liście kukurydzy, kolby posmaruj aromatycznym masłem i zakryj liśćmi. Kukurydzę piecz 25 minut, a przed(...) zalet Kukurydza świetnie dogaduje się z wędzonym kurczakiem, jajkiem, tuńczykiem w zalewie i z ananasem. Małe ziarenka mają sporo kalorii, ale są zdrowe, warto więc po nie sięgać jak najczęściej. Są...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...