• Informacje na temat:

    vegeta jak zrobić

Przepisy na temat: vegeta jak zrobić
  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Wypróbowany przepis na "Jak zrobić lody waniliowe?"

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Czy da się zrobić prawdziwe lody w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu?

Artykuły na temat: vegeta jak zrobić
  • Menu juniora

    Masz wątpliwości, jak zdrowo karmić dziecko? Przeczytaj rady specjalisty lub zadzwoń na dyżur eksperta.

  • Domowe przysmaki zwykle smakują nam lepiej. Często też są zdrowsze niż rzeczy kupione w sklepie, bo nie zawierają dodatkowych polepszaczy i barwników. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić domowy jogurt! Kucharz Piotr Kucharski podał w "Dzień Dobry TVN" prosty przepis na domowy jogurt. Wystarczy mleko, jogurt i... nieco cierpliwości. Proste? Zobaczcie sami! Dzień Dobry TVN/x-news

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ...w kostkę ok. 1 cm. Cebule również pokroić lecz w drobniejsza kostkę, podsmażyć na maśle na zloty kolor, dodać mięso oraz grzyby (pokrojone jak mięso) chwile smażyć razem. Wlać ok. 1 litra wody i całe(...), pieprz, Vegeta Sposób przygotowania: Z kości i podrobów z włoszczyzną ugotować mocny bulion, potem go przecedzić. Boczek, cebulę i wcześniej namoczone suszone grzyby pokroić w cienkie paseczki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • ...naprędce jakiś przepis, bowiem nic nie mogłam odnaleźć na necie. A zatem: Ciasto na pierniki 2 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1 szklanka mąki razowej z pełnego przemiału 1/2 małego słoika(...). Do smaku, sól i dużo pieprzu jak ktoś lubi. Wszystko usmażyć, na bardzo wolnym ogniu. Ja nie dodaję żadnych przypraw, bowiem pieczarki mają wspaniały aromat. Smażyć tak długo aż będą miękkie...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Boski patison

    ..., oregano, lubczyk), vegeta, łyżka oleju, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sos sojowy i chili Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szkl. śmietany, 2 szklanki bulionu, 10 dag startego żółtego sera, sól(...): 1. Patisony umyj, obierz nożem ze skórki, pokrój w plastry lub na cienkie cząstki jak tort. Wrzuć do posolonego wrzątku na 5 minut. Wyjmij, przelej zimną wodą, dobrze osącz na sicie lub papierowym...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Naleśniki, jakich nie znałaś

    ...i ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, vegeta, bazylia Na naleśniki: po 1 szklance mąki, mleka i wody, 2 jajka Na nadzienie: po 10 dag serka śmietankowego kanapkowego i sera żółtego, 2 łyżki śmietany, po(...) prowansalskie, sos tabasco, 350 ml bulionu, 125 ml soku pomidorowego, olej, 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Naleśniki przygotuj jak w przepisie powyżej. Usmaż 12 naleśników. 2. Przygotuj sos: pomidory...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy danej zupie ktoś...