• Informacje na temat:

    vegeta czy sól

Przepisy na temat: vegeta czy sól
  • Składniki: 30 dag papryki czerwonej, 30 dag kiełbasy zwyczajnej, 3 średnie cebule, 30 dag pomidorów, 4 łyżki oleju roślinnego, mała ostra zielona papryczka, sól, vegeta, świeżo zmielony czarny pieprz.

  • Prosta w przygotowaniu przyprawa do zup, sosów - bez konserwantów.

  • Zrazy z grzybami

    ...puszeczka koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki śmietany, - tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami. 2. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć...

  • Super mięsko na zimną przekąskę.

  • Składniki: 10 dag chudego wędzonego boczku, 3 duże cebule, 2 czerwone papryki, 3 udka kurczaka, 1 duża pierś kurczaka, olej, 1/2 kg pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, vegeta, ostra mielona papryka Na rozgrzanym oleju rumienimy boczek pokrojony w paseczki, przekładamy do miski. Na trzech łyżkach oleju należy delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Sparzoną gorącą...

  • Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).

  • ...kalmara, 2 cytryny do dekoracji Sos lemoniadowy: Miksujemy ząbek czosnku, sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek, z dodatkiem szczypty soli i pieprzu białego oraz dwóch gałązek świeżego(...) gwiazdami z cytryny. Półmisek podajemy na kamieniu podgrzanym w piecu. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ..., vegeta. • Żeberka umyj, osusz, a następnie podziel je na porcje. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. • Poporcjowane żeberka natrzyj przyprawami, oprósz delikatnie mąką. Na patelni mocno rozgrzej(...)Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

Artykuły na temat: vegeta czy sól
  • Kuchnia pachnąca ziołami

    Niech zastąpią sól i poprawią smak twoich ulubionych dań.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Sól jest wszędzie. Nawet w takich produktach, w których nigdy byśmy się jej nie spodziewali. Np. w ciastkach i jogurtach, nie mówiąc już o pieczywie, wędlinach i chińskich zupkach. Często o tym(...) grudnia 2016 roku podawanie zawartości soli w produktach będzie jednak obowiązkowe. Słony smak lubczyku Zioło, które przypomina w smaku sól, to lubczyk. Jest podobny do glutaminianu sodu - smakowego...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Kuskus z sosem pomidorowym

    To jest danie dla niecierpliwych.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Dieta odkwaszająca

    Aby uporać się z zakwaszeniem organizmu i poprawić metabolizm komórkowy, odzyskać siły witalne i chęć do życia, należy przyjrzeć się swojej diecie i zmienić nawyki na zawsze, bo aby wyleczyć chorobę, trzeba pozbyć się jej przyczyn.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Skutecznie leczymy chore nerki

    ..., kiszonek, konserw, marynat, zup i sosów z proszku, przypraw z glutaminianem sodu (typu vegeta), pieczywa razowego, płatków, warzyw strączkowych. Kamica moczanowa Postaraj się wypijać dużo płynów(...), co szkodliwe. Mimo to trudno nam sobie wyobrazić, że mogłyby tak "po prostu" zachorować. Myślimy, że to ewentualnie problem ludzi starszych... Tymczasem nerki potrafią niemile zaskoczyć. Problemy...

  • Cukier, sól, tłuszcz - te trzy składniki wystarczą, by uzależnić nas od przetworzonej żywności. Bestseller laureata nagrody Pulitzera, Michaela Mossa, odsłania przed nami mroki korporacyjnej rzeczywistości. Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki odżywcze, które mogą uzależnić. Książkę "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" wydawnictwa Galaktyka czyta się jak powieść akcji, z zapartym tchem. Czasem wręcz nie mieści się w głowie, że w ten sposób funkcjonują (lub...