• Informacje na temat:

    uszka wigilijne

Przepisy na temat: uszka wigilijne
  • Uszka wigilijne

    ...trójkąta i uformować kształt uszka. Uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować 4 minuty od wypłynięcia. 4. Podawać z barszczem.

  • Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    ...na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Barszcz czerwony wigilijny podgrzać w rondelku przez około 15 minut, a następnie zalać nim uszka. Gdyby uszka były...

  • U nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was??

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Przygotowując wigilijne potrawy, czasem chcemy zabłysnąć przed rodziną i zaserwować potrawę, którą zwyczajowo przygotowywała mama lub babcia. Może więc to już pora samodzielnie wykonać uszka? Do dzieła!

  • Wypróbowany przepis na "Uszka wigilijne"

  • Wigilijne uszka

    Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu.

  • Pyszne i nie wyobrażam sobie Wigilii oraz Świąt bez nich

  • Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

    ...nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru. Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą "Jaś", albo po prostu popijać nim pyszne pierogi. Smacznego!

  • Proponuję dziś przepis na uszka z pieczarkami, ponieważ grzyby nie są wskazane dla dzieci, a pieczarki "to przecież nie grzyby", więc takie uszka można z powodzeniem podać dzieciom. Ale te pieczarki możemy odpowiednio zaczarować sypiąc sporo oregano, bo dzięki temu będą pachnieć prawie tak jak grzyby leśne, polecam :-)

Artykuły na temat: uszka wigilijne
  • Uszka z grzybami i orzechami

    Idealne do wigilijnego barszczyku.

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    Przygotowania do wieczerzy wigilijnej trwają dosyć długo i pochłaniają gospodynię domową bez reszty. Jeśli to ty w tym roku jesteś za to odpowiedzialna i nie chcesz, aby gotowanie i pieczenie śniło ci się o nocach, potrawy wigilijne najlepiej przygotuj wspólnie z pozostałymi gośćmi, z którymi spędzisz ten wieczór. Warto umówić się, kto w czym czuje się najlepiej i podzielić się...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Było pysznie. Bez dzielenia się opłatkiem, z życzeniami, potrawy tradycyjnie wigilijne. I przez większość spotkania przekonywałam malkontentów, że to nie...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...danie wigilijne (obok barszczu z uszkami, zupy migdałowej, pasztecików z ryby, jarmużu z kasztanami, groszku zielonego z grzankami, pieczonego szczupaka, sandacza z jajami, klusek ze śliwkami, kruchych(...) poddali wigilijne menu tak modnej współcześnie dekomunizacji, karp prawdopodobnie by się nie obronił. Za jego popularyzacją stoi bowiem zaangażowany działacz PZPR, członek KC, ekonomista i minister...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne muszą kusić smakiem i aromatem. To zasada żelazna i nie warto od niej odchodzić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do niemal "rytualnego" 12-daniowego menu wigilijnego wdarło się ciekawe, a niekiedy nieco odważne urozmaicenie. Rybno-słodkie inspiracje Tradycyjny czerwony barszczyk z uszkami może zastąpić na przykład niezbyt skomplikowana w wykonaniu zupa śledziowa...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...