• Informacje na temat:

    uszka śledziowe

Przepisy na temat: uszka śledziowe
  • Wypróbowany przepis na "Śledziowe uszka"

  • Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

  • SMACZNE

  • Wrapy śledziowe to bardzo prosty i smaczny pomysł na śledzika i tortillę a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

  • Śledzik w innym wydaniu- pyszna przekąska.

  • Przepis mojej cioci z Bieszczad.

  • Ze śledzi można wyczarować prawdziwe rarytasy, mogą być ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Przepis jest prosty, a tak przyrządzony śledź będzie miłą odmianą od zwykłych rolmopsów.

  • Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponuję przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.

  • Wypróbowany przepis na "Śledziowe łódeczki"

  • Smaczny pomysł na "Śledziowe ślimaczki"

Artykuły na temat: uszka śledziowe
  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    Pierogi z kaszą gryczaną, około 3 - 4szt. 2 filety śledziowe z cebulką i ogórkiem kwaszonym + surowe warzywa z sosem jogurtowym. 2 małe kawałki ciasta, np: sernik z brzoskwinią na parze, piernik...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Wigilijna wieczerza

    .... Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z uszkami albo z grzankami. Knysze z kapustą Składniki na 6 porcji: Ciasto: 50(...) i wstawić do piekarnika na kilka minut. Śledziowe jaja Składniki na 6 porcji: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego twarogu, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 proc., 2 łyżki...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że jest to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z...

  • Smacznych świąt

    Barszcz z pieczonymi uszkami Składniki na 6 porcji: Na barszcz: 10 dag suszonych prawdziwków, 4 buraki, 1 i 1/2 l wywaru warzywnego, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, 1/2 litra zakwasu lub koncentratu buraczanego, pieprz, sól, cukier, sok z cytryny, majeranek Na uszka: 15 dag suszonych grzybów leśnych, sól, 18 dag zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 szklanki...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • ...z kuchni, bijące się w przedpokoju z zapachem choinki. Ryba po grecku, uszka w barszczu czerwonym, śledzie w oleju, śledzie w occie, śledzie po kaszubsku, to tylko kilka z typowych zapachów... Po ubraniu(...) – od sześciu miesięcy uczennica szkoły muzycznej – zagrała na gitarze kolędę, po czym rozpakowała prezent od swoich rodziców. Goście jedli sałatki śledziowe, trochę rozmawiali – głównie o zawartości...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • W Święta Bożego Narodzenia na stołach nie może zabraknąć śledzi. Podaj je w nowej, eleganckiej odsłonie. Składniki: 2 filety śledziowe 1/2 posiekanej czerwonej cebuli 1/2 posiekanej papryczki chili Sok i skórka z połowy limonki 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku 1/2 posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy lub oleju 1/2 jabłka pokrojonego w drobną kostkę Świeżo mielony czarny pieprz Do podania: grzanki z bagietki lub pieczywo żytnie Wykonanie: Śledzie...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...