• Informacje na temat:

    usuwanie albedo z pomarańczy

Przepisy na temat: usuwanie albedo z pomarańczy
  • Świetny oczyszczający koktajl wspomagający pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Owoce i warzywa zawarte w tym koktajlu doskonale pomagają w zwalczaniu zatrzymywania płynów w naszym ciele. Proces ten wspomaga duża ilość witamin A i C , potasu no i woda oczywiście. Spożywając go regularnie poczujemy się lżej, oczyścimy organizm - co pomoże również w utracie kilogramów :) Pijcie na zdrowie :) Wkrótce na blogu więcej informacji na temat przyczyn, skutków, zwalczania i zapobiegania...

  • Nie lubię zup... chyba. Czasami nachodzi mnie na nie ochota i wczoraj właśnie mnie naszła, a to z takiej racji, że dynia zalegała mi w lodówce. I tak oto powstała smaczna zupa, którą nawet ja zjadłam. W smaku wyraźnie wyczuwalny imbir i pomarańcza, jeśli to Was przekonuje zabierajcie się do pracy... czas ugotować rozgrzewająca zupę ;)

  • Dyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :) Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :)

  • Orzeźwiający deser z pomarańczy.

  • To chyba moje ulubione chipsy owocowe, kruche, baaaardzo pomarańczowe. Idealne jako zdrowa przekąska lub dekoracja ciast i deserów.

  • Prosty i pyszny deser, idealny na imprezy urodzinowe naszych pociech. Polecam :)

  • Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczy która jest elementem dekoracji wielu nie tylko świątecznych ciast.

  • Smaczny pomysł na "Konfitura z pomarańczy"

  • Pyszna nalewka!

Artykuły na temat: usuwanie albedo z pomarańczy
  • Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów

    Ta krzyżówka owocu pomelo i słodkiej pomarańczy ma ogromny leczniczy potencjał.

  • Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki! Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów,...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Nietypowy przepis na sernik: Migdałowy spód, konfitura z kumkwatów i karmelizowane gruszki. To świąteczna propozycja Grzegorza. Migdałowy spód140 g migdałów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej25 g zimnego masła3 łyżki mąki pszennej1 jajko Masa serowa600 g półtłustego twarogu250 ml crème fraîche4 duże jajka¾ szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka miodu gryczanego2 łyżeczki startego, świeżego imbiru1 laska waniliimielony kardamon (lub utarty w moździerzu)...

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • W kuchni towarzyszą nam nie tylko zapachy pobudzające apetyt. Do powstawania tych, nie do końca przyjemnych, aromatów przyczyniają się zazwyczaj lodówka, zmywarka, zlew i kosz na śmieci oraz gotowanie. Przedstawiamy pięć sprawdzonych sposobów na zneutralizowanie nieprzyjemnych zapachów, które powstają w trakcie prac kuchennych. Fot. 123RF/Picsel 1. Wytrzyj zabrudzenia na kuchence i na podłodze Podczas przygotowywania posiłków niejednokrotnie na kuchence, blatach czy podłodze pozostają resztki...