• Informacje na temat:

    układanie ciasta na talerzu

Przepisy na temat: układanie ciasta na talerzu
  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • nie drogie a bardzo syte danie w sam raz dla głodomorów ;D nierozłączne z pikantnym czerwonym barszczem. kompromis miedzy krokietem i pierogami ruskimi z tych pierwszych bierzemy chrupiący naleśnik z drugich pikantne serowe nadzienie...równowaga zachowana ;) można wykorzystać nadwyżkę ziemniaków lub naleśników z poprzedniego dnia z obiadu...

  • Kontrastowe ciasta

    Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu?

  • Smaczne i lekkie danie na romantyczną kolację.

  • Zaskocz gości... gołym ciastem

    Naked cake to tzw. ciasto golas, bowiem jest gołe, czyli warstw ciasta przeplatanych kremem nic nie kryje. Przepisem na takie "odważne" ciasto dzielą się w swojej książce "Dziewczyny z wypiekami(...) pudru oraz 100 ml białego wina półwytrawnego. Przygotowanie "gołego ciasta" zaczynamy od nagrzania piekarnika do 170 st. C. Zanim weźmiemy się za robienia ciasta, warto wcześniej wyjąć odpowiednie...

  • Domowy fast food do zrobienia w maksymalnie 30 minut, wliczając w to czas nagrzania piekarnika i pieczenia się frytek:). Podany przepis to dwie ogromne porcje lub 3 mniejsze.

  • Przepis na udane Święta

    Jajka w koszyczku Podczas Świąt Wielkanocnych nikogo nie dziwią, ale co gdyby wraz z koszyczkiem wylądowały na naszym talerzu, a koszyczek nie był z wikliny, a z ciasta filo? Na przygotowanie(...). Następnie możemy przejść do smażenia naleśników - aby uzyskały niecodzienny wygląd, a przede wszystkim smak, do ciasta dodajemy posiekany szpinak, a następnie smażymy. Przygotowane w ten sposób naleśniki...

  • Świetny i bardzo prosty deser na lato, na dziecięce imprezy ale nie tylko. Lekki jak chmurka, bajkowo kolorowy i przede wszystkim smaczny. Podawany w towarzystwie świeżych malin i borówek Pycha!

  • Naleśniki z łososiem

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto zmiksuj. Odstaw na kwadrans. Patelnię posmaruj olejem i smaż cienkie placki, wystudź. Posmaruj serkiem, układaj plastry wędzonego łososia.  2. Zwiń. Krój w plastry i układaj na talerzu. Posyp grubo mielonym czerwonym pieprzem. Naleśniki możesz podsmażyć na rozgrzanym maśle i podać na obiad. 

  • twarogowa pasta do chleba w nowym wydaniu

Artykuły na temat: układanie ciasta na talerzu
  • Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego

    .... Każdy posypujemy zmiażdżonymi chipsami kokosowymi i na środek układamy plaster podsmażonego ananasa. Zawijamy do środka boki ciasta, dociskając krawędzie, by utworzyły grubsze brzegi. Płaską blachę...

  • Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki. Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę. Tradycyjna panierka na kotlety jest zrobiona z mąki, jajka i bułki tartej. Żeby tym razem nie było nudno,...

  • Ciasta z jabłkami

    ...i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min. Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz...

  • Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić? Gruzińskie adżapsandali Składniki:   400g ziemniaków 300g marchewki 500g małych bakłażanów 300g pomidorów 2 czerwone papryki 1 zielona papryczka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 2...

  • Awocasto - ciasto z awokado

    Orzechy włoskie, awokado, mango i miód - pyszne i zdrowe główne składniki ciasta na zimno.

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ten rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze, utrzymuje się dzięki naprzemiennemu wałkowaniu i chłodzeniu ułożonych na sobie ciast pszennego i maślanego. Jeśli jednak nie chcesz robić go sama - skorzystaj z dostępnego w sklepach ciasta mrożonego. Jest równie dobre, co domowe. Na cieście francuskim można układać dowolne dodatki: warzywa, owoce, ryby albo farsz mięsny - wykrawając...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Złoto na talerzu

    .... 4. Na patelnię wlej łyżkę oleju, a gdy dobrze się już rozgrzeje, kładź po łyżce ciasta z warzywami i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Następnie układaj je na talerzu udekorowane...

  • Nie od dziś wiadomo, że to, co widzimy ma bardzo duży wpływ na to, jak dużo jemy. Istnieją jednak pewne techniki, by oszukać wzrok i zacząć kontrolować zachowania żywieniowe. Zmiany warto zacząć już na półce z naczyniami! Fot. 123RF/Picsel Joseph Delboeuf, belgijski psycholog i psychoterapeuta, odkrył pewną zależność, która znalazła zastosowanie między innymi w dietetyce oraz marketingu jedzeniowym. Zgodnie z założeniami tzw. Iluzji Delboeuf'a, koło wpisane w mniejszy okrąg wydaje się...