• Informacje na temat:

    udziec z indyka

Przepisy na temat: udziec z indyka
  • Pieczony indyk

    Pomarańczowy filet Sposób przygotowania Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka(...). w 180°C. Od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj np. z konfiturą żurawinową do mięs. Udziec czosnkowy Sposób przygotowania Udziec opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj...

  • Udziec z indyka jest jednym z najsmaczniejszych (a przy tym najzdrowszych) gatunków mięsa. Poniżej prosty przepis na smaczne danie, którym na pewno podbijecie serca wszystkich, którzy usiądą do takiego obiadu…

  • Udziec z indyka z zapiekanką z ziemniaków

    Składniki: 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu gałązka lauru 1 udo z indyka (ok 1,2 kg) Sól, pieprz 2 łyżki oleju Skórka z cytryny ekologicznej 400 ml mleka 250 g śmietany 2 cebule 1 kg ziemniaków 75 g masła 25 g tartego parmezanu 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Czosnek obrać i posiekać. Zioła związać nitką. Mięso natrzeć solą i pieprzem...

  • pyszny obiad

  • Indyk w pomarańczach

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym. Następnie posyp solą, pieprzem(...) zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki.  2. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej...

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany udziec indyka"

  • Gulasz z indyka

    Składniki: 1 kg udźca z indyka 3 cebule łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 liście laurowe cebula 4 ziela angielskie olej natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Udziec umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wsyp słodką paprykę i paprykę wędzoną...

  • Delikatne i kruche mięso z indyka świetnie się skomponowało z grzybkami. Bardzo polecam:)

  • Udziec z pieczonymi ziemniakami

    ...przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią.Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek...

  • Pyszne, aromatyczne, ciekawy smak

Artykuły na temat: udziec z indyka
  • Pieczony udziec

    Pieczony indyk zamiast kotleta to świetne rozwiązanie!

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Szaszłyki. To musisz o nich wiedzieć

    Najlepszy jest udziec indyka, łopatka wieprzowa, karkówka, a także baranina i jagnięcina. Marynowanie Marynatę do szaszłyków przyrządzam ze świeżych ziół: tymianku, majeranku, rozmarynu, a także czosnku, z dodatkiem oleju, pieprzu, soli, soku z cytryny oraz wina lub odrobiny wódki - dzięki dodatkowi soku i alkoholu mięso po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Kawałki mięsa mieszam...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...: 24% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 18% Udziec z indyka z sosem buraczano-malinowym (1 porcja) Składniki: - kawałek udźca z indyka (180 g), - 1/2 szklanki soku buraczanego (120 g), - szklanka malin (120 g), - sól, pieprz, - cukier brązowy lub ksylitol (6 g). W rondelku gotować sok z buraków z malinami aż zgęstnieje, doprawić do smaku. Udziec doprawić solą, pieprzem ziołowym...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    .... Z mięsa wołowego najlepsze będą: goleń, łopatka, pręga, karkówka albo udziec. Natomiast wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych lub dla szczupłej figury unikają tłuszczu, polecamy mięso drobiowe, np(...) drobiowego (pierś indyka, kurczaka itd.), po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki mielonej, pieprzu i soli 2 łyżki ostrego keczupu, 1 mała cukinia, 1 mały bakłażan, 150 g małych pomidorków...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...