• Informacje na temat:

    udziec wołowy stek

Przepisy na temat: udziec wołowy stek
  • Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie grillowym. Preferujemy wersję średnio wysmażoną.

  • Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średnio wysmażone lub wysmażone, ale zachowało swą soczystość i miękkość? Sposób na jego przygotowanie przedstawię na podstawie rozbefu. Dzisiejsza propozycja to pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe.

  • Dziś wspaniała propozycja dla koneserów wolowiny w wydaniu klasycznym.Mało które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz...

  • Sprawdzony przepis na "Stek wołowy z zieloną fasolką"

  • Smaczny pomysł na "Stek wołowy w zalewie imbirowej"

  • Smaczny pomysł na "Stek wołowy z pomidorami"

  • Sprawdzony przepis na "Stek wołowy w sosie truskawkowym"

  • Przepis wart wypróbowania: "Stek wołowy w sosie malinowym"

  • Stek z rostbefu zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje ze świeżym rozmarynem i tak go przygotowałam.

Artykuły na temat: udziec wołowy stek
  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Wielbiciele mięsnych potraw uśmiechają się na samą myśl o dobrze przygotowanym steku. Jednak czy taka potrawa, aby na pewno jest zdrowa? Fot. 123RF Wołowina ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne i jest jednym z ulubionych produktów wielu kucharzy. Sposobów na jej wykorzystanie możemy mnożyć co nie miara poczynając od klasycznych steków, a na gulaszach i tatarze kończąc. Warto jednak wiedzieć, że wołowina nie tylko doskonale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...

  • Zrób prezent ukochanej osobie. Wykaż się kreatywnością i wygraj voucher na romantyczną kolację do warszawskiej restauracji Punta Prima! Kuchnia śródziemnomorska to w szczególności ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa. Jest lekka, prosta w przygotowaniu, ale i wyrafinowana.   Przepadasz za kuchnią śródziemnomorską? Chcesz zrobić wyjątkowy prezent ukochanej osobie? Wykaż się kreatywnością i napisz nam, jakie danie z kuchni śródziemnomorskiej zaserwowałbyś swojej drugiej...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Dieta bez uczucia głodu, z ciągle pełnym brzuchem? Tak, to jest możliwe. Wystarczy tylko znać jedną prostą zasadę. Owsianka to dobry pomysł na dietetyczne i sycące śniadanie.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedz to, co cię najbardziej nasyci Odchudzanie polega na tym, że zjadamy mniej kalorii niż zużywamy i regularnie się ruszamy. Często jednak nie jest to takie proste. Stosowanie diety na dłuższą metę wymaga ogromnego samozaparcia, a to ze względu na głód, który utrudnia powstrzymanie się od...

  • Grzegorz Łapanowski to kucharz i prowadzący program TopChef na Polsacie, znany z Dzień Dobry TVN, Kuchni TV, reportaży i publikacji w mediach. Zobaczcie, jakie są jego kulinarne upodobania! fot. Kamil Zieliński Angażuje się w wiele inicjatyw promujących zdrowe jedzenie. Obecnie zajmuje się między innymi projektem „Szkoła na widelcu", promującym zdrową i dobrą kuchnię w szkołach. Zobaczcie, jakie smaki pamięta z dzieciństwa, jaka jest jego ulubiona potrawa i jakiej przyprawy nie może...

  • Cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spacer, jazda na rowerze, czy jogging na łonie natury brzmią kusząco, ale niewiele może równać się z wieczornymi posiedzeniami przy grillu. Fot. materiały prasoweSoczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski - żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!Charakterystyczny...