• Informacje na temat:

    udko w głębokim oleju

Przepisy na temat: udko w głębokim oleju
  • Pomysły na obiad

    Pyszne i chrupiące Aby udka kurczaka były smaczne, soczyste i dopieczone w środku, a do tego chrupiące z wierzchu, musisz kolejno obtaczać je w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć we frytownicy lub w dużym rondlu na głębokim oleju. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180 st. Czas smażenia udek to około 15 minut. Skórkę cytrusów przed obraniem musisz wyszorować...

  • Pierogi przygotowane w ten sposób są przepyszne i chrupiące. Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W głębokim oleju możemy smażyć również pierożki z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z kaszą.

  • Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników.

  • pyszne udko

  • Takie, usmażone gwiazdki i serca z ziemniaków, możemy same podjadać lub użyć zamiast gotowanych ziemniaków do dania. Smakują jak frytki. :)

  • Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.

  • Pyszne danie, które samo się robi

  • Mięso z kurczaka marynowane w cydrze z miodem i pieprzem cytrynowym jest aromatyczne o ciekawym smaku.

  • Idealny główny składnik obiadów. Wystarczy zrobić do tego jeszcze surówka i czy młode ziemniaczki.

Artykuły na temat: udko w głębokim oleju
  • Udka na 7 sposobów

    Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    ..., ząbki czosnku i drugą połowę pęczka majeranku. Przykryj folią aluminiową i piecz 4 godz. w 120°C. Przed podaniem mięso porwij na kawałki. Majonez Wszystkie składniki, oprócz oleju, zmiksuj...

  • Patelnia z kamienną nieprzywierającą powłoką Lava Stone marki FLORINA powraca w nowej odsłonie i w towarzystwie innych naczyń. W sprzedaży dostępne są również duży garnek oraz rondel. Nowa głęboka patelnia Lava ma 5 cm wysokości i 4,5 mm grubości dna. Dzięki temu utrzymuje dłużej ciepło i nadaje się do duszenia "ciężkich" mięs. System Air Cusion pozwala na szybkie, beztłuszczowe smażenie. Dzięki odpornej powłoce typu Lava Stone można zapomnieć o zarysowaniach i zniszczeniach. Naczynia...

  • Jedyne zdrowe fastfoody

    ...głębokiego smażenia rozgrzej olej. W cieście z płatkami zanurzaj każde udko i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, by osączyć z tłuszczu, a następnie(...) średnicą bułce. Powinno być ich osiem, po dwa na każdy hamburger. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. W tym samym czasie bułki opiecz w tosterze. 4. Na każdym spodzie bułki...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Obiad dobrze przemyślany

    ...są mocno zabrudzone, obierz ze skórki) i podobnie jak ser żółty pokrój w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj jak najdrobniej. Pieczarki skrop sokiem z cytryny i podsmaż na oleju, aby odparowała(...) i łyżką oleju. 4. Pieczeń podawaj na ciepło (pokrój ją na porcje tuż przed nałożeniem na talerz, gdy już nieco przestygnie) z sosem z pieczenia oraz z ziemniakami z wody. Przygotowanie: 130 minut...

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 3 łyżki oleju, średnia cebula, 40 dag ananasa z puszki wraz z zalewą, 15 dag mieszanki warzyw (kiełki soi, papryka, bambus), 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego(...) zanurz w marynacie, wymieszaj i odstaw na 40 min w chłodne miejsce. 2. Cebulę pokrój w grube talarki, podsmaż w woku z 1 i 1/2 łyżki oleju na silnym ogniu. Dodaj warzywa z mieszanki i drobno pokrojone...

  • Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików. Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com Wigilijne ryby dla odchudzających się Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze...