• Informacje na temat:

    udka z piekarnika z przyprawa curry

Przepisy na temat: udka z piekarnika z przyprawa curry
  • Udka w Podlaskich przyprawach z warzywami.Smak....marzenie. Teraz w sklepach dostaniecie bardzo smaczne przyprawy do kurczaka bez chemii. Ja proponuję Podlaską przyprawę do mięs pieczonych i sosów. Składniki to gorczyca biała, papryka czerwona i zielona, kolendra, płatki czosnku, pieprz czarny i biały, kminek.

  • Udka z chrupiącymi plastrami ziemniaków , pieczone razem w piekarniku.

  • Uwielbiam kurczaka pod kazda postacia, dzisiaj proponuje w ostrej wersji z papryczka chilli

  • ja do tego dania wykorzystałam różne rodzaje mięsa, ponieważ u mnie w domu każdy lubi inne mięso

  • Dzisiejsze danie powstało dzięki mojemu Mężowi, który będąc na delegacji jadł pierogi z pieca z kurczakiem, narobił mi tym sporego apetytu, a więc postanowiłam też je zrobić. Przeszukałam internet wszerz i wzdłuż, znajdując wiele przepisów, wybrałam te najodpowiedniejsze, zmodyfikowałam po swojemu i powstało całkiem niezłe danie. A najlepsze w tym jest to, że mój Mąż powiedział, że są lepsze niż te, które jadł w restauracji! Chyba nie ma lepszego komplementu. Więc do dzieła :)

  • Proste danie szybko się robi ale mięso jest pyszne idealne na obiad z warzywami:)

  • Smaczny pomysł na "Udka duszone w sosie curry"

  • podchodziłam do niego "jak pies do jeża" :-) nie wiedzieć dlaczego ... w końcu popełniłam i nie żałuję. Dzieki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo kremowy i aksamitny, równiutki ... idealny :-). W związku z tym, że piekłam go na święta - dodałam przyprawę korzenną. Polecam :-)

  • Smaczny pomysł na "Mielone z piekarnika"

  • Soczyste filety z piersi kurczaka pysznie smakują otoczone chrupiącą panierką. Dzięki pieczeniu nuggetsy są mniej kaloryczne niż smażone.

Artykuły na temat: udka z piekarnika z przyprawa curry
  • O, kurczę!

    ..., 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry Wymieszaj 60 ml oliwy z sokiem z 1 limonki, przyprawami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj kawałki kurczaka marynatą, włóż do miski, zakryj ją folią(...), 2 łyżeczki suszonych płatków róży, 3 łyżeczki mielonych nasion sumaka, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego curry, 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Lekkim krokiem w Nowy Rok

    ...dużych posiłków, zjedz pięć niewielkich porcji. Dzięki temu przyspieszysz przemianę materii. Między głównymi posiłkami zaplanuj zdrowe przekąski, np. jabłka. Udka z porami Składniki: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka natrzyj solą. Oprósz pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Na patelni...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Jedyne zdrowe fastfoody

    ...minut Porcja: 495 kilokalorii Udka w panierce płatków Składniki na 4 porcje: 8-12 niewielkich udek kurczaka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1-2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2-3/4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia Na marynatę: sól, świeżo mielony czarny pieprz, curry, słodka i ostra papryka, liść laurowy, oregano...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...