• Informacje na temat:

    udka z morelami

Przepisy na temat: udka z morelami
  • Kacze udka w pomarańczowym sosie

    Składniki: 4 udka z kaczki 4 pomarańcze cytryna 10 dag suszonych moreli olej z pestek winogron lub masło klarowane 4 dag rodzynek świeży rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie: 1. Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu...

  • Wypróbowany przepis na "Kurczak po marokańsku z morelami"

  • Smaczny pomysł na "Owocowe udka"

  • Zapraszam Was na pyszną tartę z morelami.

  • letnie i bardzo smaczne! Są to knedle z twarogu, a nie z ziemniaków

  • Pyszne danie na letni obiadek.Słodkie i soczyste morele otoczone serowym ciastem z panierką z mielonych orzechów:)

  • Sernik na kruchym spodzie z morelami.Sernik bardzo pyszny.

  • Gdy już zacznie się sezon na morele proponuję smaczne ciasto z ich wykorzystaniem ;)

  • Specjalnie dla Babci i według Jej przepisu. Dziękujemy. :)

  • pyszne udka na zimno lub ciepło

Artykuły na temat: udka z morelami
  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Udka kaczki w bakaliowym sosie 1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź. 2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do niego obrany i przepołowiony czosnek. Na udkach połóż po jednej gałązce rozmarynu. Przykryj i piecz przez  70 minut w 180 stopniach C. 3. Umyj i przekrój na pół...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Morelowo-migdałowe clafoutis i menu na ten tydzień

    Zapachniało latem !!! i muszę przyznać, że uwielbiam ten zapach i ten smak. Dziś zrobiłam dość szybki deser, klasykę francuskiej kuchni, czyli clafoutis ale tym razem nie z czereśniami a z morelami(...) – pieczone udka kurzęce w tymianku I w cytyrnach – będą też na wtorek.   Środa – Wędzone plastry pstrąga, młode ziemniaczki, koperek…   Czwartek – Omlet ze szparagami – U Antka w szkole z okazji...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Chudnij bez wielkich wyrzeczeń

    Jeść i chudnąć? Niemożliwe? Nieprawda, trzeba tylko wiedzieć, co jeść, a głód podczas odchudzania nie będzie nam doskwierał.

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Niebo w gębie

    ..., tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj nimi udka kaczki. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Jeśli masz świeże udka, obłóż je przyprawami, owiń folią i włóż do zamrażarki na 2 dni. 2. Po tym czasie rozmrażaj kaczkę powoli...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Kaczka na trzy sposoby

    ..., 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 tortilli (słonych pszennych placków) 1. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć piersi i udka. Do rondelka wlać 1 l wody, dodać przyprawy, sos sojowy, pokrojony imbir, ryżowe wino, ocet i sól. 2. Marynatę gotować około 15 minut. Zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Do marynaty włożyć udka i piersi. Gotować 15 minut na niewielkim ogniu. Mięso...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...