• Informacje na temat:

    udka w piekarniku

Przepisy na temat: udka w piekarniku
  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Zamarynuj i upiecz w piekarniku!

  • Uwielbiany obiad niedzielny:)

  • Glazurowane udka z miodem

    Sposób przygotowania 1. Udka z kurczaka natrzyj pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i suszonym tymiankiem. Miód połącz z sokiem z cytryny i olejem. Posmaruj mięso, przykryj i odstaw na godz. do lodówki.  2. Piecz udka na natłuszczonych tackach grillowych, obracając, ok. 40 min  (w piekarniku można piec je na blaszce).

  • Przepyszne, chrupiące łódeczki zapiekane w piekarniku. Zdrowa konkurencja dla frytek czy wytworów sklepowych. Uwielbiane przez domowników jako wyrazisty dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

  • Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami

    Sposób przygotowania Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je(...), ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda...

  • Wyjątkowo smaczne ,mięsko aromatyczne rozpływa się w ustach.Serdecznie polecam:)

  • Udka z kurczaka w papryce

    ...smażenia, - kilka gałązek rozmarynu i tymianku Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, włożyć do lodówki na min. 1 h. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda(...) i pieprzem, oprószyć ziołami. Przygotowaną paprykę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Zamarynowane udka obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na paprykę i piec w nagrzanym do 200 st...

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

  • Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

    Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  • Wspaniale na zimno,krojone w plastry, na przyjecie jako przystawka lub na romantyczna kolacje we dwoje.

Artykuły na temat: udka w piekarniku
  • Kacze udka z malinami

    Udka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, dociskając, by wysmażyć z nich tłuszczu, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka w sezamie

    Przygotowanie: Przygotuj marynatę. Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Udka na 7 sposobów

    ...wymieszaj. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i zalej marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ułóż na blasze, posyp sezamem i piecz w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut. W miodzie(...)Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny...

  • Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Fot. materiały prasowe Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    ...w płynie MAGGI oraz odrobiną pieprzu do smaku. Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy odkrojonymi częściami papryki i skrapiamy całość oliwą. Tak przygotowane warzywa zapiekamy w piekarniku(...) danie idealną propozycją są pyszne faszerowane udka z kurczaka. Do przygotowanie tej smacznej potrawy potrzebujemy 4 udka z kurczaka, filet z kurczaka, połowę czerwonej papryki, 2 łyżki masła, pieprz do...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Osłódź sobie jesień

    ..., wrzosowy - gorzkawy i koniczynowy - lekko kwaskowaty. Miodowe udka Składniki: 10 udek z kurczaka, 1,5 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka papryki czerwonej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki wody, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...