• Informacje na temat:

    udka w brytfannie

Przepisy na temat: udka w brytfannie
  • Gęsie udka na kapuście

    .... Potem kapustę podlej octem i ok. 400 ml wody. Duś ok. 2 godzin. 3. Udka gęsi opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na godzinę. Potem ułóż w brytfannie, polej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny, polewając wodą i wytwarzającym się sosem. Wyjmij, sos z dna formy przecedź przez sitko...

  • Sprawdzony przepis na "Bażancie udka"

  • Kurczak na dwa sposoby

    ...uznania). Udka (lub pokrojoną tuszkę) ułóż w brytfannie, polej częścią marynaty i piecz. ok. 40 min. 2. W trakcie posmaruj raz resztą marynaty. Podaj posypane sezamem, np. z ziemniakami. Piersi(...)Korzenne udka Składniki: ●4 duże udka z kurczaka (lub oczyszczona cała tuszka) ●sól, pieprz, przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, curry, gwiazdki anyżu) ●kilka łyżek oleju ●łyżka...

  • Udka miodowo-musztardowe

  • Sprawdzone przepisy na obiad

    ...ziemniaczanym. Sos włóż do torebki, zrób dziurkę i formuj z niego kulki. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem i natką.  Kaczka z rozmarynem Sposób przygotowania 1. Udka kaczki(...). Zalej mięso i pozostaw na 2 godziny. W żeliwnym garnku rozgrzej masło i zrumień udka z każdej strony.  2. Zalej marynatą, dodaj jabłko pokrojone w ósemki i cząstki jednej pomarańczy bez skórki...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kacze udka w glazurze"

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około(...) z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Udka w białym winie"

  • Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze. Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny.

  • Danie proste w przygotowaniu ale o wyśmienitym smaku, pychotka!

Artykuły na temat: udka w brytfannie
  • Obiad - wystawnie

    Gęsie udka w winnym sosie Składniki na 4 porcje: 4 gęsie udka, szczypta tłuczonego kminku, sól, 400 ml czerwonego wina, 2 goździki, 1 laska cynamonu, 1/4 łyżeczki anyżu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 plasterki cytryny, 150 ml wywaru drobiowego (z kostki), 1 łyżka ziemniaczanej mąki, 4 gruszki, 4 łyżki marmolady porzeczkowej. Udka posypać solą i kminkiem. Ułożyć w brytfannie, podlać...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • O, kurczę!

    .... Skrop sosem sałatkę i dymkę, dopraw, wymieszaj. Podawaj kurczaka polanego sosem, a sałatkę w osobnych miskach. Grillowane udka z ryżem i zielonym groszkiem (dla 6-8 osób) Poziom trudności(...). Zrób po dwa nacięcia na każdej ćwiartce kurczaka, nasmaruj wszystkie udka marynatą. Włóż do miski, zawiń je folią spożywczą, wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia w garnku na średnim ogniu zagotuj...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy(...) 20 minut. Po 20 minutach obok skrzydełek układamy pory, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki. Pory solimy, smarujemy po wierzchu olejem. Całość pieczemy jeszcze 20 minut. Udka podajemy...

  • Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji. Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze". Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej...

  • Kaczka na trzy sposoby

    ...w brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 90 minut. Podczas pieczenia roladę podlewać wypieczonym sosem i ewentualnie ciepłą wodą. Gotową roladę wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple(...), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 tortilli (słonych pszennych placków) 1. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć piersi i udka. Do rondelka wlać 1 l wody, dodać przyprawy, sos sojowy, pokrojony imbir...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Obiad dobrze przemyślany

    ...i jajkiem. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem i nadziej nim kieszeń w mięsie, zepnij otwór. Całą pierś zwiąż, formując zgrabną pieczeń. Mięso umieść w brytfannie, posmaruj z wierzchu olejem...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...