• Informacje na temat:

    udka pieczona w piekarniku

Przepisy na temat: udka pieczona w piekarniku
  • Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami

    Sposób przygotowania Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je(...), ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda...

  • Uwielbiany obiad niedzielny:)

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Zamarynuj i upiecz w piekarniku!

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

  • Glazurowane udka z miodem

    Sposób przygotowania 1. Udka z kurczaka natrzyj pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i suszonym tymiankiem. Miód połącz z sokiem z cytryny i olejem. Posmaruj mięso, przykryj i odstaw na godz. do lodówki.  2. Piecz udka na natłuszczonych tackach grillowych, obracając, ok. 40 min  (w piekarniku można piec je na blaszce).

  • Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

  • Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

    Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  • Obiad jak z... rękawa

    ...ziemniaki, razem ze skórką. Warzywa przekładamy do miski. Udka kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dorzucamy do warzyw w misce, mieszamy ze sobą doprawiając ziołami i przyprawami, dodajemy ząbek czosnku. Na koniec wlewamy łyżę oleju, jeszcze raz mieszamy. Cała mieszankę przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy z dwóch stron. Pieczemy potrawę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do...

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

Artykuły na temat: udka pieczona w piekarniku
  • Udka w sezamie

    Przygotowanie: Przygotuj marynatę. Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Udka na 7 sposobów

    Na ostro Składniki: 8 pałeczek z kurczaka, 2 cytryny, łyżeczka rozmarynu, zioła, 4 ząbki czosnku, 2 ostre papryczki, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia żabich udek...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    ...drobiowego, 8 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, łyżeczka ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, sól, biały i czarny mielony pieprz Przygotowanie: 1. Udka opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz(...) i smażone mięso z kurczaka. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką. 4. Placki wyjmij z opakowania, rozłóż i skrop wodą. Podgrzej je kilka (5-8) minut w dobrze już nagrzanym piekarniku...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Osłódź sobie jesień

    ..., wrzosowy - gorzkawy i koniczynowy - lekko kwaskowaty. Miodowe udka Składniki: 10 udek z kurczaka, 1,5 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka papryki czerwonej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki wody, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...