• Informacje na temat:

    ucierane na oleju

Przepisy na temat: ucierane na oleju
  • Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek); 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana; 6 jajek; cukier waniliowy; 50 ml oleju lub 50 g masła; sól. Nadzienie: 250 g białego sera; 1 żółtko; 2 łyżki cukru pudru; cukier waniliowy; ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Dwukolorowe ze śliwkami

    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao 60 dag śliwek  łyżka masła płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z cukrem, wlej olej i ucieraj dłuższą chwilę. Wlej śmietanę, ucieraj. Na końcu dodaj ubite białka. 2. Mąkę wymieszaj...

  • Puchata, delikatna babka na proszku i oleju, która z powodzeniem zastąpi baby drożdżowe. Zawsze się udaje. Przepis pochodzi z bloga ,, Moje wypieki".

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    ...). Na oleju podsmażamy całą zieloną pastę curry, aż wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, aby jej nie przypalić. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i obkrawamy dookoła nożem, tak aby odciąć wszystkie ziarenka. Kukurydzę i pozostałe warzywa dodajemy do curry. Gotujemy ok. 10 minut, aż kukurydza zmięknie. W tym czasie przygotowujemy tofu: na 1 łyżce oleju...

  • Babka na oleju.

  • Majonez w 6 smakach

    .... Estragonowy: 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz z 1 szkl. oleju. Posiekaj pęczek estragonu i domieszaj go do sosu. Pikantny z curry: Utrzyj 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i 3 łyżeczkami soku z limonki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Utrzyj z 1 szkl. oleju. Do gotowego sosu dołóż posiekane mango. Czosnkowy: Rozetrzyj 2 ząbki...

  • Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto marchewkowe"

  • Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe

    Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęliśmy z książki Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki". Do przyrządzenia ciasta marchewkowego potrzebujemy: 400 g marchwi, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, 150 g mąki pszennej, 150 g cukru brązowego, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów mielonych, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, 3/4 łyżeczki soli, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę...

  • Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

Artykuły na temat: ucierane na oleju
  • Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy

    Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • sernik puszysty

    ...skłądniki: 4 duże jogórty greckie 8 jaj 2 szklanki cukru 3 małe budynie śmietankowe łyżeczka cukru waniliowego szklanka Oleju   spód...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Karnawałowe pączki

    ...oleju z obu stron na jasnozłoty kolor i układamy do osuszenia na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, pokrywamy je lukrem. Przygotowujemy go z białka, które ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania...

  • W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho Strudel Hansa zachwycił jurorów. Poznajcie przepis Agaty i spróbujcie przygotować go samodzielnie. Ciasto: 250g mąki pszennej 550 1 jajko szczypta soli 1 łyżka octu 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru pudru pół szklanki wody 1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania   Nadzienie: 1kg jabłek kwaśnych 100g rodzynek + 3 łyżki rumu 100g cukru 70g bułki tartej 100g masła 2 łyżki cynamonu skórka otarta z 2...

  • Dorsz w pomidorach

    Przygotowanie: Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy. Jeśli wybraliśmy świeże ryby, myjemy je i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na półplasterki, a czosnek na cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory - świeże lub z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy bez przykrycia, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Natkę...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...