• Informacje na temat:

    ucierane muffinki z powidłami i cynamonem 12

Przepisy na temat: ucierane muffinki z powidłami i cynamonem 12
Artykuły na temat: ucierane muffinki z powidłami i cynamonem 12
  • Czy naprawdę cynamon przeciwdziała cukrzycy? Na czym polega niebezpieczna moda związana z cynamonem? Czy rzeczywiście jest toksyczny dla wątroby? Zobacz! Fot. 123RF.COM/PICSEL Dodajemy go do ciast, deserów, tradycyjnego suszu; w niezmielonej formie rulonika może też stanowić ozdobę. Dawniej wierzono, że przynoszą go Cynamonowe Ptaki. Nadal łączymy z nim wiele przekonań, a także mitów. Jemy korę z drzew Cynamon to nic innego, jak wysuszona kora drzewa o nazwie cynamonowiec (istnieje ponad 200...

  • Porządna dawka energii, dzięki której przetrwasz nawet najcięższy dzień. SKŁADNIKI - 100 g płatków owsianych - 500 ml mleka - 2 banany - 1 jogurt naturalny mały - 2-3 łyżki masła kokosowego - płatki kokosowe - 1 łyżeczka cynamonu - 6 kostek białej czekolady (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Zagotowujemy. Dodajemy masło kokosowe. Gotujemy przez około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu.Krok 2Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 miseczek w...

  • Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds. Ciasto: 150 ml oleju rzepakowego100 g cukru brązowego25 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jaja130 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka chili150 g startej marchewki50 g orzechów pekan25 g rodzynek Krem: 400 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 pomarańcza1 łyżeczka cukru pudrumasy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona,...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Przyprawa ta nieodzownie kojarzy nam się z jesienią oraz zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że poza tworzeniem miłej atmosfery, cynamon doskonale wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Cynamon dotarł do nas wprost z dalekiego Cejlonu i bardzo szybko podpił serca wszystkich, którzy go spróbowali. Znamy go przede wszystkim jako przyprawę kuchenną, sprzedawaną w dwóch wersjach - sproszkowanej i w postaci niewielkich ruloników. Zarówno liście, jak i kora...

  • Pyszne i szybkie dania jednogarnkowe to tajna broń każdego domowego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Dzisiaj prezentujemy Wam 10 naszych ulubionych przepisów. Fot. 123rf   Dania jednogarnkowe mają same zalety - są proste i nie wymagają od nas spędzania długich godzin w kuchni, gdyż robią się niemal same. Co więcej, po ich przygotowaniu nie zostajemy z wielkim stosem naczyń do...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...