• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z makiem sypkim

Przepisy na temat: ucierane ciasto z makiem sypkim
  • Babeczki jeżynowe

    ...pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodawaj do ucieranej masy na przemian z pianą z białek. Domieszaj kawałeczki jeżyn. Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij...

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto ucierane z makiem i wiśniami"

  • Sernik wiedeński

    ...zagnieć ciasto. Połóż je na talerzu, przykryj drugim, chłodź godzinę w lodówce. 2. Składniki sypkie przesiej. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puch, dodawaj po 1 żółtku, ciągle ucierając. Porcjami dodawaj...

  • Zawsze się udaje.

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Wiem,że masa makowa z puszki budzi wiele kontrowersji.Jeżeli jednak dobrze ją doprawimy wyjdzie nam naprawdę pyszne ciasto....

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto porzeczkowe"

  • Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto marchewkowe"

  • Przepis wart wypróbowania: "Ucierane ciasto cytrynowe"

Artykuły na temat: ucierane ciasto z makiem sypkim
  • Ciasto z kaszy manny z truskawkami

    ...°C. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Przygotowane wcześniej ciasto ucieraj mikserem 2-3 minuty. Następnie rozsmaruj je na spodzie formy. Wstaw do piekarnika na 45 minut. Do garnka wsyp 75 g cukru. Dolej łyżkę wody. Mocno podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Do karmelu dolej sok pomarańczowy. Gotuj 7-10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Upieczone ciasto wyjmij...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Boskie czereśnie

    .... Masę utrzyj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z makiem. Sypkie składniki wsyp do ucieranej masy, dodaj mleko i wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wylej ciasto. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175°C. Czereśnie umyj, wydryluj. Schłodzone białka ubij z sokiem cytrynowym, solą i 200 g cukru. Do bezy dodaj 150 g czereśni i sok wiśniowy, wymieszaj.  Ciasto wyjmij z piekarnika...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...