• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z kruszonka

Przepisy na temat: ucierane ciasto z kruszonka
  • Placek ucierany z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Z 1/4 masła, 1/3 mąki pszennej, orzechów i brązowego cukru zagnieć kruszonkę. Resztę masła utrzyj z cukrem białym i waniliowym. Domieszaj jajka. Pozostałą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem. Utrzyj z masą maślaną. Połącz z mlekiem  2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj przygotowane ciasto. Posyp jeżynami i kruszonką. Wstaw do piekarnika...

  • szybko i smacznie

  • Nektarynkowe ciasto na jogurcie

    ...  i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem.  3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st...

  • Koniec borówek zbliża się wielkimi krokami, więc to już pewnie ostatnie ciasto z tymi pysznymi owocami. Szybkie, ucierane, z dużą ilością borówek i kruszonką z chrupiącymi migdałami. Najprostsze, pachnące, ale takie są najlepsze.

  • Ciasto owsiane z żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkami. Dodaj migdały. Do ucieranej masy przesiej mąkę. Wsyp płatki owsiane i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Składniki na kruszonkę zagnieć i także schłodź.  2. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Spód formy wylep schłodzonym ciastem. Posmaruj konfiturą i posyp kruszonką. Piecz ok...

  • Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne.

  • Wiśnie pod kruszonką

    ...mąkę pszenną z krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć rękoma kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Formę do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki. Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut...

  • Ciasto wyszło pyszne,lekko kwaskowe,rozpływające się w ustach.Bardzo polecam:)

  • Kołaczyki morawskie

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami i ciepłym mlekiem. Domieszaj partiami mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw, by wyrosło. Składniki kruszonki...

  • Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Artykuły na temat: ucierane ciasto z kruszonka
  • Ciasto jagodowe ucierane z bananami

    Lato to czas, kiedy na naszym stole goszczą świeże, pyszne owoce. Ciasto jagodowe to prawdziwy hit lipca.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Placek z kruszonką

    ...porcjami mąkę z proszkiem.  Ciasto (powinno być gęste) wylać na blachę do pieczenia (25x30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Na cieście rozłożyć owoce, oprószyć je mąką ziemniaczaną (wciągnie(...) powstanie kruszonka.  4. Placek piec ok. godziny w temperaturze 180ºC bez włączonego termoobiegu, po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Placek śliwkowy z kruszonką

    ...i roztopione masło, zagniatamy, by składniki się połączyły. Ciasto na kruszonkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. 2. Pozostałe masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy ze(...) ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy połówki rozmrożonych śliwek i równomiernie posypujemy łyżeczką cynamonu. Na wierzch rozkruszamy ciasto na kruszonkę, delikatnie dociskamy. Pieczemy około 50

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...