• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z kruszonka

Przepisy na temat: ucierane ciasto z kruszonka
  • Placek ucierany z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Z 1/4 masła, 1/3 mąki pszennej, orzechów i brązowego cukru zagnieć kruszonkę. Resztę masła utrzyj z cukrem białym i waniliowym. Domieszaj jajka. Pozostałą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem. Utrzyj z masą maślaną. Połącz z mlekiem  2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj przygotowane ciasto. Posyp jeżynami i kruszonką. Wstaw do piekarnika...

  • szybko i smacznie

  • Nektarynkowe ciasto na jogurcie

    ...  i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem.  3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st...

  • Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne.

  • Ciasto owsiane z żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkami. Dodaj migdały. Do ucieranej masy przesiej mąkę. Wsyp płatki owsiane i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Składniki na kruszonkę zagnieć i także schłodź.  2. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Spód formy wylep schłodzonym ciastem. Posmaruj konfiturą i posyp kruszonką. Piecz ok...

  • Koniec borówek zbliża się wielkimi krokami, więc to już pewnie ostatnie ciasto z tymi pysznymi owocami. Szybkie, ucierane, z dużą ilością borówek i kruszonką z chrupiącymi migdałami. Najprostsze, pachnące, ale takie są najlepsze.

  • Wiśnie pod kruszonką

    ...mąkę pszenną z krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć rękoma kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Formę do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki. Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut...

  • Ciasto wyszło pyszne,lekko kwaskowe,rozpływające się w ustach.Bardzo polecam:)

  • Kołaczyki morawskie

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami i ciepłym mlekiem. Domieszaj partiami mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw, by wyrosło. Składniki kruszonki...

  • Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Artykuły na temat: ucierane ciasto z kruszonka
  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...mąką. 3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut. 4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty. Ucierane z bezą i śliwkami Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 200 g masła. Ciasto ucierane: 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, 250 g mąki półgrubej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykończenie:śliwki...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta z malinami

    .... Przygotowanie: 110 minut Porcja: 420 kilokalorii Ciasto z bezą i kruszonką Składniki: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 20 dag zimnej margaryny lub masła, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, 50 dag malin. Na(...) kawałki margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Puszysta krajanka brzoskwiniowa

    Dziś na deser polecamy ciasto z orzeźwiającą owocową „wkładką”, zwieńczone chrupką kruszonką...

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...