• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Przepisy na temat: ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
Artykuły na temat: ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
  • Podwójna słodycz

    ...posiekaj nożem. Oddziel żółtko od białka. Do ciasta dodaj żółtko, zagnieć je i wyrabiaj krótko. Zawiń ciasto w folię i wstaw na godzinę do lodówki. 2. W dużym naczyniu utrzyj twaróg z dwoma rodzajami(...) na tarce o małych oczkach i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. 3. Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel 1/4, resztę rozwałkuj do wymiarów formy. Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż ją ciastem. Na...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Słodka niespodzianka

    ...wykałaczką. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kalorii Kremowy ambasador Składniki na 18 porcji: Na ciasto: po 1 szklance mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kisiel cytrynowy(...). 4. Brzoskwinie osącz z zalewy, syrop zachowaj. Część owoców pokrój w drobną kostkę i dodaj do jasnej, wcześniej odłożonej, masy budyniowej. Syropem z brzoskwiń nasącz ciasto. Wyłóż na nie najpierw masę...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Pod bezową pierzynką

    ...do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika(...), 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Potem na oprószonej mąką stolnicy...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Łakocie dla zdrowia i urody

    Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe – te słodycze warto jeść codziennie.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Wspomnienie gorącego lata

    ...ubitą pianę z białek. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Ciasto piecz godzinę. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 240 kalorii Z pianką i brzoskwiniami Składniki na 20(...) cukru oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij całe 4 jajka, dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao, mleko. Ucieraj dalej na gładką masę. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...