• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Przepisy na temat: ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
Artykuły na temat: ucierane ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
  • Podwójna słodycz

    ...posiekaj nożem. Oddziel żółtko od białka. Do ciasta dodaj żółtko, zagnieć je i wyrabiaj krótko. Zawiń ciasto w folię i wstaw na godzinę do lodówki. 2. W dużym naczyniu utrzyj twaróg z dwoma rodzajami(...) na tarce o małych oczkach i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. 3. Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel 1/4, resztę rozwałkuj do wymiarów formy. Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż ją ciastem. Na...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Słodka niespodzianka

    ...wykałaczką. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kalorii Kremowy ambasador Składniki na 18 porcji: Na ciasto: po 1 szklance mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kisiel cytrynowy(...). 4. Brzoskwinie osącz z zalewy, syrop zachowaj. Część owoców pokrój w drobną kostkę i dodaj do jasnej, wcześniej odłożonej, masy budyniowej. Syropem z brzoskwiń nasącz ciasto. Wyłóż na nie najpierw masę...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pod bezową pierzynką

    ...do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika(...), 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Potem na oprószonej mąką stolnicy...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Łakocie dla zdrowia i urody

    Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe – te słodycze warto jeść codziennie.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Wspomnienie gorącego lata

    ...ubitą pianę z białek. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Ciasto piecz godzinę. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 240 kalorii Z pianką i brzoskwiniami Składniki na 20(...) cukru oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij całe 4 jajka, dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao, mleko. Ucieraj dalej na gładką masę. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...