• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z gruszkami

Przepisy na temat: ucierane ciasto z gruszkami
  • Ciasto z gruszkami

    Takie ciasto najlepiej smakuje właśnie jesienią...

  • Zawsze się udaje.

  • Ciasto migdałowe z całymi gruszkami

    Czasem, gdy przygotowujemy deser, zależy nam, by efekt wizualny był też wyjątkowo piękny. Dlatego propozycja ciasta pieczonego z całymi gruszkami przypadnie wam do gustu. Po przekrojeniu mamy... gruszkowe serce otoczone ciastem.

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Kakaowe ciasto z gruszką

    ..., dodaj kakao i aromat rumowy. Porcjami dodawaj mąkę i wlewaj masło, cały czas ucierając. Całość ucieraj kilka minut, by powstało gładkie ciasto. 2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Na dno wylej połowę ciasta, wyłóż na nie gruszki, zalej resztą ciasta. Wyrównaj. Piecz przez 40 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź. Zdejmij obręcz, odwróć ciasto do góry dnem...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

  • To ciasto w połączeniu z brzoskwinią smakuje wybornie.

  • Kremówka w polewie

    Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Ucierane ciasto cytrynowe"

Artykuły na temat: ucierane ciasto z gruszkami
  • Ciasta z gruszkami

    Kruche i ucierane ciasta wzbogaciliśmy soczystymi gruszkami.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać...

  • Ciasta z budyniem

    ...wanilinowym. Białka ubić z cukrem. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową. Pod koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec około 8 minut w 200(...) ubić na gładki krem. Ubijając, dodawać pokrojone w kawałki masło. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem. Na krawędziach rozłożyć truskawki. 3. Ciasto zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki do stężenia...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Jabłko w roli głównej

    Ciasto amerykańskie Składniki na 15 porcji: 4-5 średnich lekko kwaśnych i twardych jabłek, po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich lub dowolnych bakalii, 4 łyżki cynamonu, szklanka cukru, 2 szklanki(...) i posyp bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C na ok. 40 minut. 4. Gdy ciasto już wystygnie posyp je cukrem pudrem i udekoruj orzechami włoskimi...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Z tęsknoty za latem

    ..., uformuj z niego kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na cienki placek i piecz 20 minut na osobnych blachach wyłożonych(...) połowę zastygłej śmietany, przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą śmietany. Lekko dociśnij. Na wierzchu ułóż gruszki w galaretce, posyp ciasto wiórkami czekolady i udekoruj listkami mięty...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Gruszkowa fantazja

    ...1. Mak zalewamy wodą, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając. Zostawiamy do przestudzenia. 2. Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy 100 g cukru, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką prostokątnej blachy. Ciasto nakłuwamy na całej...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...