• Informacje na temat:

    ucierane ciasto na spód do sernika

Przepisy na temat: ucierane ciasto na spód do sernika
  • Sernik wiedeński

    Składniki Spód: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła Żółtko 8 dag cukru łyżka śmietany 18 proc. Masa: 1 kg twarogu sernikowego 10 jajek szklanka cukru pudru 20 dag masła 2 łyżki(...) zagnieć ciasto. Połóż je na talerzu, przykryj drugim, chłodź godzinę w lodówce. 2. Składniki sypkie przesiej. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puch, dodawaj po 1 żółtku, ciągle ucierając. Porcjami dodawaj...

  • Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

  • Cytrynowy sernik bez pieczenia

    ...połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik. 3. Żelatynę zalewamy wodą w małym(...) zagotowała. 5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia. 6. Na koniec dekorujemy borówkami...

  • Sernik cytrynowy​

    Składniki: Na ciasto: szklanka mąki, 10 dag zimnego masła, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, żółtko, sól Na masę: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżki miękkiego masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka, opakowanie galaretki cytrynowej, listek mięty.

  • Zawsze się udaje.

  • ​Tort śmietanowy z borówką

    Cukier puder   Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 70 g cukru, cukier waniliowy i masło w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 24 cm. Umieść w posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka formie. Kilkakrotnie nakłuć...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń

    Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

Artykuły na temat: ucierane ciasto na spód do sernika
  • Sernik bez spodu z owocami

    ...aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku około 30 minut, nie otwierając drzwiczek. Następnie wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy, by ostygło. Pozostałe truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekrawamy na ćwiartki lub połówki i układamy na wierzchu sernika. Dżem przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i podgrzewamy, aby powstała niezbyt rzadka polewa, studzimy. Ciasto...

  • Zachwycili się nim starożytni, w Polsce pojawił się za sprawą Jana III Sobieskiego. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika przedstawiamy ciekawostki, dotyczące tego wypieku. Pokażemy również, jak go przygotować, aby cieszyć się jego pełnym smakiem. Sernik to przepyszny deser, który 30 lipca obchodzi swoje święto. Międzynarodowy Dzień Sernika to idealny pretekst do zapoznania się z dziejami tego specjału oraz ciekawostkami na jego temat. Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość...

  • Sernik z brzoskwiniami

    To ciasto dobrze się sprawdzi na przyjęciach i nie tylko. Zobacz jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...

  • Sernik z migdałową posypką

    ...ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto(...) 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Sernik marcepanowy z bakaliami

    Idealny pomysł na karnawałowe przyjęcie. Pamiętaj jednak, żeby masy serowej nie ucierać zbyt długo: im więcej dostanie się do niej powietrza, tym ciasto bardziej wyrośnie w trakcie pieczenia, a potem gwałtownie opadnie i prawdopodobnie popęka.

  • Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka. Składniki: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ok. 75 g śmietanki 36% 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki) Spód: 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych) 2 łyżeczki przyprawy korzennej Ok. 60 g roztopionego masła Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko...

  • Sernik z piernikową nutą

    ...koniec wmieszaj ekstrakt z wanilii, śliwki razem z rumem, mąkę i sól. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika, skręcając temperaturę do 130 st. C.  7. Piecz sernik 60-80 minut(...) cm wyłóż papierem do pieczenia.  4. Pierniczki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż okruszki na dno tortownicy, mocno dociskając łyżką. Wstaw formę do piekarnika i piecz spód...

  • Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem. Kruchy spód100 g mąki pszennej3 szklanki cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia60 g zimnego masła1 żółtko Masa serowa225 g białej czekolady700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Solony karmel1 szklanka cukru4 łyżki wody8 łyżek śmietany kremówki 36%2 łyżki masładuża szczypta solisolone orzeszki ziemne do smaku Kruchy spódDno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm...