• Informacje na temat:

    ucierane ciasto kruche z makiem

Przepisy na temat: ucierane ciasto kruche z makiem
  • Kopuła pod kruchą bezą

    Smaczne ciasto po porannej kawy...

  • Ciasto należy do prostych w wykonaniu, a jednocześnie do bardzo smacznych. Polecam.

  • Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń

    Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej...

  • Szybko i pysznie:)

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto ucierane z makiem i wiśniami"

  • Superpatenty na udane wypieki

    ...połączenia się składników. Ciasto za długo miksowane mocno się napowietrzy i w czasie pieczenia bardzo urośnie, a po wyjęciu - spektakularnie opadnie. Kruche placki, nim ułożysz na nich soczyste owoce(...) tak. Dlatego, by ciasto udało się, dobrze jest wyjąć te produkty z lodówki mniej więcej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Inaczej jest w przypadku kruchych wypieków. Tu masło musi być mocno...

  • Wypróbowany przepis na "Kruche z makiem"

  • Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

    Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości. Nim jednak trafią na nasz stół, warto je odpowiednio przygotować, by zawsze cieszyły oczy i podniebienie.

  • Zawsze się udaje.

Artykuły na temat: ucierane ciasto kruche z makiem
  • Kruche ślimaczki jeżynowe

    ...1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną przy pomocy noża, na koniec krótko wyrabiamy rękami.  2. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 20x30 centymetrów. Na wierzch wykładamy konfiturę jeżynową i rozsmarowujemy. Zwijamy w roladę, zawijamy w folię...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasta z budyniem

    Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Szarlotka amerykańska

    Skład na 12 porcji: Ciasto: 500 g mąki uniwersalnej, 250 g masła, 30 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, 100 ml wody. Nadzienie: 8 jabłek, 30 g mąki, 60 g cukru, gałka muszkatołowa, 1 jajko. Z mąki, cukru pudru, soli i miękkiego masła ucieramy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy żółtka i wodę. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 50 minut. W tym...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta z gruszkami

    Kruche i ucierane ciasta wzbogaciliśmy soczystymi gruszkami.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Pod bezową pierzynką

    ...do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika(...), 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Potem na oprószonej mąką stolnicy...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...