• Informacje na temat:

    ucierane ciasto drożdżowe

Przepisy na temat: ucierane ciasto drożdżowe
  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...brzegi nie obeschną.  3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym(...) nawet o pół roku. Przechowuj tak ciasta drożdżowe, ucierane, kruche, serniki, ale bez kremu, polewy, lukru i galaretki. 

  • Zawsze się udaje.

  • ...). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy(...) około 40 minut i pieczemy 40 minut w temp. 140 º C, tylko z dolną grzałką.(ciasto jest tak delikatne, że górna grzałka powoduje opadniecie ciasta). 7) Po ostudzeniu lukrujemy lukrem z soku z cytryny...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Przyrządzanie Robimy rozczyn z drożdży (mąka, ciepłe mleko, szczypta cukru i drożdże - ucieramy w garnuszku i odstawiamy do wyrośnięcia). Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy 1 żółtko i 1 całe jajko, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy (na ok. 0,5 cm) i dzielimy na prostokąty długości parówek...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto ucierane"

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    Drożdżowe specjały, które od wieków goszczą na wielkanocnych stołach, dobrze podawać z koniakiem - mówi PAP Life krakowski restaurator Jacek Łodziński. Jak zaznacza, w Krakowie baby są niebem dla podniebienia, ponieważ pieczone są z całym sercem.

  • To ciasto w połączeniu z brzoskwinią smakuje wybornie.

  • Słodkości z warzywami

    ...przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią. 3. Cukinia. Cukinię (np. żółtą) wraz ze skórką grubo zetrzyj i lekko odciśnij. Ale pamiętaj, by wiórki nie były zbyt suche. Cukinią zastąp część bakalii w cieście keksowym. To delikatne warzywo sprawi, że ciasto będzie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ucierane ciasto cytrynowe"

Artykuły na temat: ucierane ciasto drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe. Wiemy jak zachować jego świeżość

    Ciasto po wyrobieniu warto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...oczyszczenie. Wędliny dają zdrowie i płodność, chrzan - krzepę i siłę fizyczną. Ciasto jest symbolem umiejętności i doskonałości gospodyni, która je upiekła, zaś baranek z cukru - zwyciężającego śmierć(...), cała moja rodzina go uwielbia. Po mazurkach przychodzi czas na pieczenie bab drożdżowych, a na końcu - mięs i pasztetów. Kiedy Ewa Boba mięsi ciasto, w domu nie może być przeciągu, bo drożdże, aby...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Baby drożdżowe

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty. Ucierane z bezą i śliwkami Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 200 g masła. Ciasto ucierane: 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, 250 g mąki półgrubej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykończenie:śliwki...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...