• Informacje na temat:

    ucierane ciasto budyniowe z rabarbarem

Przepisy na temat: ucierane ciasto budyniowe z rabarbarem
  • bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy ale i waniliowy może być Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez

  • Pierwszy rabarbar w tym sezonie. No, nie mogłam się oprzeć, żeby zaraz czegoś nie ukręcić. Ciasto ucierane z rabarbarem z dodatkiem jogurtu i serka mascarpone. Ciasto jest bardzo delikatne i maślane, w połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje rewelacyjnie. Idealne ciasto na wynos, do parku na podwieczorek lub weekendowy piknik. Polecam !

  • Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto.

  • Smaczny pomysł na "Ucierane ciasto z rabarbarem"

  • Dość tradycyjne, znane chyba wszystkim ciasto. Jest jednym z moich ulubionych, więc było oczywiste że prędzej czy później przepis wyląduje na blogu :) Ostatniej soboty nazbierałyśmy z Zosią ponad dwa litry truskawek, a dzień wcześniej Marcin przywiózł od teściów strasznie dużo rabarbaru. Jako że u nas truskawki i rabarbar zawsze znajdą zastosowanie, mieliśmy pyszny dzień... :) Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne :)

  • Ciasto wyszło pyszne,lekko kwaskowe,rozpływające się w ustach.Bardzo polecam:)

  • ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam!

  • najprostsze i najpyszniejsze ciasto sezonowe :)

  • Zawsze się udaje.

  • Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)

Artykuły na temat: ucierane ciasto budyniowe z rabarbarem
  • Ciasto rabarbarowe z winną nutą

    ...z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wsypywać porcjami do ucieranej masy, na przemian wlewać mleko. Całość dobrze utrzeć mikserem. Blachę o wymiarach 32x38 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto piaskowe. Ułożyć kawałki rabarbaru, formując dekoracyjny wzorek w kratkę. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25-30 minut. Po...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Placek z twarożkiem i owocami

    .... Blachę o wymiarach 32x39 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. Następnie układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką i lekko dociskamy. Pieczemy 45-50 minut w 200ºC. 4. Ciasto studzimy w blasze. Kroimy na 24 kwadraty i przekładamy na paterę lub duży talerz. Podajemy na deser...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...