• Informacje na temat:

    ucierane ciasta z jabłkami

Przepisy na temat: ucierane ciasta z jabłkami
Artykuły na temat: ucierane ciasta z jabłkami
  • Ucierane z jabłkami

    Do ciasta można sok i skórkę otartą z 1 cytryny lub limonki.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Ciasto śmietanowo-maślane ucierane

    ...skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i obieraczką do warzyw kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50 minut w 175ºC. Gdyby ciasto za bardzo się(...) rondelka, dodajemy 1-2 łyżki wody i podgrzewamy, cały czas mieszając. Smarujemy nim wierzch ciasta i podajemy. Zobacz także:

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...

  • Ciasto z musem jabłkowym

    Przygotowanie: 1. W gorącym mleku rozpuść posieka- ną czekoladę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do jajka wsyp oba...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Ciasto czekoladowe z imbirem i cynamonem

    ..., cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy partiami do ciasta, mieszamy. Na koniec łączymy(...), przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Zaokrąglone części owoców nacinamy nożem. Jabłka wciskamy w wierzch ciasta i pieczemy około 45 minut w 175ºC. Jeśli ciasto za bardzo zacznie się...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...