• Informacje na temat:

    ucierana roza cukrowa

Przepisy na temat: ucierana roza cukrowa
  • Może zły tytuł dałam,bo róża jest zmielona,potem ucierana blenderem.Rok temu tak robiłam i mam jeszcze dwa słoiczki.W lodówce może leżeć. Polecam mój sposób,szybciej się robi.

  • Wyszły bardzo smaczne,kruche i aromatyczne:)

  • Długo szukałam przepisu na masę cukrową i ta według mnie jest najjj lepsza. Przepis mam z tego linka http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html Jak widać na moich fotach mozna lepic z niej co tylko chcemy :)

  • Klasyczna babka ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Babkę można udekorować śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową.

  • Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy

  • Doskonała na Wielkanoc.

  • Pyszne,aromatyczne i kruchutkie.Serdecznie polecam:)

  • mój syn twierdzi,ze ma smak waty cukrowej

  • pracochlonne ale pyszne;) radosc solenizantki niezapomniana;)

  • Przepis na masę cukrową, która służy do zdobienia tortów w stylu angielskim.

Artykuły na temat: ucierana roza cukrowa
  • Może i jestem monotonna, ale jako fanka wyrobów cukierniczych nie mogę udawać obojętności wobec blogów, które kuszą wszelkimi słodkościami, jakie można sobie tylko wyobrazić. Odwiedzić blog "Cukrowa wróżka" to tak jakby znaleźć się w fabryce czekolady Willi'ego Wonka , a o tym po przeczytaniu książki lub obejrzeniu filmu (Tim Burton) Charlie i fabryka czekolady marzyła i marzy nie jedna osoba. Cukrowa wróżka jest zupełnie zwyczajna, a pieczenie jest tylko odskocznią od codzienności i...

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać koło 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach...

  • Jeszcze tylko w ten weekend macie okazję zarezerwować kolację w ramach wyjątkowego Festiwalu Fine Dining Week. Każdy, kto choć raz próbował znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Krakowie, musiał natrafić na restaurację Biała Róża. Ten doskonale znany małopolskim smakoszom lokal już wielu lat zaskakuje ciekawymi połączeniami oraz wyjątkowo oryginalnym podejściem do sztuki kulinarnej. Za smaki w "Białej Róży" odpowiada Łukasz Cichy - młody i bardzo utalentowany szef kuchni, który,...

  • Zobaczcie, które ze świątecznych wypieków widzów programu "Bake Off - Ale Ciacho!" najbardziej spodobały się internautom. Fot. Marta Budasz Przed świetami, wspólnie z naszym partnerem - programem "Bake Off - Ale Ciacho!", poprosiliśmy was o podzielenie się ulubionymi, świątecznymi przepisami. Poddaliśmy je pod głosowanie internautów i wyłoniliśmy dwa, które spodobały wam się najbardziej. Naszym zdaniem, sprawdzą się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Mazurek sernikowy z białą czekoladą...

  • Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom? Ciasto 8 jaj250 g cukruszklanka mąki15 łyżek kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i...

  • Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Biszkopt 4 jaja szczypta soli200 g drobnego cukru - może być cukier puder2 łyżeczki kakao180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki zimnej wody Krem 600 ml śmietany 36% cukier puder do smakukilka kropel aromatu waniliowego1 łyżeczka żelatyny spożywczej3 łyżki gorącej wody Dżem ½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)½ opakowania cukru żelującego3-4...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...