• Informacje na temat:

    ucha carska

Przepisy na temat: ucha carska
Artykuły na temat: ucha carska
  • Anna Anderson vel Franciszka Szankowska

    ...podczas kolacji weszła pod stół, by wydmuchać nos. Teraz już ludziom trudno było przestać wierzyć w tę dziwaczną historię. Przywiązani do teorii, wedle której Anastazja wciąż chodziła po tym świecie(...), którzy twierdzili, że potrafią identyfikować ludzi po kształcie ucha. Rezultaty tych badań były bardzo niejasne. Część ekspertów uważała, że niektóre fakty potwierdzają wersję Franciszki, jednak ogół...

  • Co wybrać o poranku? Kawę możliwą do przygotowania na kilka sposobów, która pobudza do działania? A może świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny będącym eliksirem dla zdrowia? Dla niektórych jest to codzienny dylemat, dla innych wybór jest oczywisty. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Wyłonienie zwycięzców nie należało do łatwego zadania. Przeczytaliśmy wiele ciekawych historii, w których każdy z Was opisywał powody wyboru kawy lub soku o poranku. Kawa dla Was to poranne...

  • Chrypka, kaszel, katar – właśnie atakuje cię przeziębienie. Co teraz robisz? Sięgasz po lekarstwa, albo opatulony szalikiem, w czapce i rękawiczkach biegniesz do apteki po tabletki. Nie musisz tego robić od razu – w swoim domu na pewno znajdziesz naturalne antybiotyki. Czym są naturalne antybiotyki? To warzywa, owoce, zioła a nawet kwiaty, których właściwości wykazują antybakteryjne i przeciwzapalne działanie. Często mogą służyć za środek przeciwbólowy. Antybiotyki mają za zadanie zahamować...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, dodajemy go do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych i sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne...

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Odcinki specjalne już od 3 listopada! A w nich „świńskie zabawy przy brandy”, "diabelksi młyn", „atakująca krewetka” oraz „śliczny indeks glikemiczny”... Michał Witkowski - pisarz, felietonista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich i kontrowersyjny bloger modowy w jednym. Filip Chajzer - dziennikarz, reporter DD TVN, zdobywca Wiktora w kategorii „odkrycie roku" i pogromca tych, którzy za blogerów modowych się podają. Otylia Jędrzejczak - polska pływaczka, mistrzyni olimpijska,...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na...

  • Tego smaku nie da się z niczym pomylić. Świeży, lekko maślany, delikatny… Ich miąższ jest zwięzły i jędrny, a aromat, cóż, czekamy na niego cały rok. Gdy je jemy, to na szczęście łapiemy się za ucho. Nareszcie są – młode ziemniaki Fot. 123RF/Picsel Ten wiosenny przysmak jadamy wyłącznie w formie nieprzetworzonej. Ze względu na większą zawartość wody, a mniejszą skrobi, młode ziemniaki nie nadają się ani na frytki, ani na kopytka czy puree. I bardzo dobrze - ziemia rodzi je po to, byśmy mogli...

  • Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów jest tak samo różnorodna, jak terytorium Rosji. Znajdziemy w niej nie tylko wykwintność Moskwy i Sankt Petersburga, ale także prostotę mroźnej Syberii. Fot. 123RF/Picsel Pod względem kulinarnym, Rosja jest krajem niezwykłym i pełnym kontrastów. Została ona uksztąłtowana przez bardzo zróżnicowany klimat, skomplikowaną historię oraz przenikające się wpływy rozmaitych kultur. Wszystko to sprawia, iż na rosyjskim stole kazdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze...