• Informacje na temat:

    ubite jajka i zelatyna

Przepisy na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Jajka na świątecznym stole

    Jajka w gniazdkach Składniki na 4 porcje: - 4 średniej wielkości pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek, 3 rzodkiewki, 8 plasterków kiełbasy, 4 plasterki ogórka kiszonego, rzeżucha Przygotowanie: Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Następnie do każdego pomidorów włożyć po...

  • Chcesz się nauczyć ubijać śmietanę? Musisz najpierw zrobić masło:) Jeśli tak jak ja masz odwieczny problem z konsystencją bitej śmietany, a to za płynna, a może się zwarzyła, a jak długo ją ubijać żeby nie przebić, itp. Polecam Ci banalny sposób jak stać się mistrzem w ubijaniu śmietany.

  • Owocowe słoneczko

    Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Wypróbowany przepis na "Czekoladowe jajka"

  • Przekładaniec z galaretką

    Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.

  • na świąteczne lub zwykłe śniadanie

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Galaretka pod inną postacią, czyli coś nowego na naszym stole :)

  • Tarta maślankowa

    Przepyszna!

  • Smakowita ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie

Artykuły na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Tarataletki - jajka

    Składniki na 12 sztuk: - 175 g masła, - 200 g cukru, - 250 g maki, - jajko, - puszka moreli, - 2 blaty żelatyny, - 500 g twarożku, - 5 łyżek soku z cytryny, - 200 g śmietany, - 2 opakowania cukru waniliowego, - do dekoracji: cukier puder, mięta, - mąka do podsypywania, tłuszcz do foremek Przygotowanie: Z masła w płatkach, 100 g cukru, jajka i mąki przygotować kruche ciasto...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Rolada jogurtowa z cytryną

    Przygotowanie: Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Sernik z brzoskwiniami

    ...1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po żółtku oraz łyżce cukru i mąki przesianej z proszkiem, aż do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC na 35-40 min. Wystudzić, przekroić wzdłuż. 2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w niewielką kostkę...

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...

  • Ciasto z musem jabłkowym

    Przygotowanie: 1. W gorącym mleku rozpuść posieka- ną czekoladę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do jajka wsyp oba...

  • Wielki Piątek to dzień kiedy zaczynamy gotować oraz piec. Wtedy właśnie powinno przygotowywać się wszystkie przysmaki na wielkanocny stół. Wśród nich nie może zabraknąć bogato zdobionych jaj, które poświęcimy w kościele w Wielką Sobotę. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Symbolika Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego...

  • Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

    ...1. Czekoladę gorzką drobno zetrzyj na tarce. Biszkopty rozdrobnij w malakserze albo włóż do foliowego worka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Jajka rozbij,...

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...