• Informacje na temat:

    ubite białka z makiem

Przepisy na temat: ubite białka z makiem
  • Mak bez tajemnic

    .... 3. Białka ubij na pianę (możesz odrobinę je posolić, wtedy piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do masy makowej i delikatnie wymieszaj. 4. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Prostokątną formę lub...

  • Pleśniak to bardzo popularne ciasto, do którego można wrzucić niemal wszystkie sezonowe owoce i zawsze wyjdzie smaczne. Jeśli zdecydujecie się na wiśnie, porzeczki czy rabarbar, będzie lekko kwaskowe i orzeźwiające, z kolei z konfiturami czy dżemem - bardziej słodkie. To sprawdzony od lat wypiek, który pojawia się w weekend w wielu domach, nawet tych, gdzie młode panie domu stawiają pierwsze kulinarne kroki.

  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • Nie wiesz, jak dobrze ubić pianę z białek?

  • ...brzoskwiń. 3 Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z resztą składników na masę makową. Wyłożyć ją na masie serowej. 4 Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce na wierzch placka. Sernik z makiem piec oko.o 60-80 minut w temperaturze 180 st.C.

  • Własnej roboty najlepszy.

  • Rolada z likierem kawowym

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową...

  • Ciasto kruche z makiem i powidłami pod bezową kołderką bardzo ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Polecam.

  • Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie wodę odlać, mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia...

  • Jest pyszny i łatwiejszy do zrobienia niż tradycyjna rolada makowa.

Artykuły na temat: ubite białka z makiem
  • Torcik z makiem

    ..., cukier puder i roztopioną margarynę. Wymieszaj, by powstało sypkie ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wsyp połowę ciasta i ugnieć je palcami. 3. Z białka ubij pianę. Budyń połącz...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Zawijak z makiem

    W przeciwieństwie do zawijaków z makiem przygotowywanych z ciasta drożdżowego, te babcinie o wiele dłużej zachowują świeżość.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • ​Leniwe

    Cechą odróżniającą przedwojenne przepisy na takie pierogi od tych dzisiejszych jest pewna finezja wykonania - zamiast wszystkie składniki bezceremonialnie połączyć, powszechnie zalecano dodanie do nich piany ubitej z białek. Zapewniam, że zabieg ten wart jest wypróbowania, a leciutka tekstura tak przygotowanych kluseczek - nie do przecenienia - pisze Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...

  • Keks bakaliowy

    Bakalie zalać rumem, odstawić na kilkanaście minut, po czym oprószyć mąką i pokroić niezbyt drobno. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku. Wlać olejek rumowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Tort makowy z migdałową nutą

    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sparzony, odsączony i trzykrotnie zmielony mak. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą makową....

  • Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci. Masa z makiem2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez100 g maku1 tabliczka czekolady mlecznej300 g mieszanki studenckiej100 g płatków białej czekolady Masa z gujawą2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez200 g pulpy z gujawy200 g kandyzowanych kolorowych ananasów100 g orzechów macadamia½ ananasa Kruche ciasto450 g mąki pszennej150 g masła150 g margaryny5 żółtek...