• Informacje na temat:

    ubite białka z galaretką

Przepisy na temat: ubite białka z galaretką
  • Ciasto z owocami, budyniem i galaretką

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą, dodaj cukier i żółtka. Wsyp mąki i proszek do pieczenia, mieszaj. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Ugotuj gęsty budyń, ostudź. Rozpuść galaretkę. Budyń schłodź, smaruj nim wierzch ciasta. Owoce pokrój, ułóż dekoracyjnie na budyniu. Część owoców zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. 

  • Pleśniak to bardzo popularne ciasto, do którego można wrzucić niemal wszystkie sezonowe owoce i zawsze wyjdzie smaczne. Jeśli zdecydujecie się na wiśnie, porzeczki czy rabarbar, będzie lekko kwaskowe i orzeźwiające, z kolei z konfiturami czy dżemem - bardziej słodkie. To sprawdzony od lat wypiek, który pojawia się w weekend w wielu domach, nawet tych, gdzie młode panie domu stawiają pierwsze kulinarne kroki.

  • Sernik z galaretką

    ...cukru pudru 4 galaretki brzoskwiniowe 2 świeże brzoskwinie mała puszka mandarynek Przygotowanie: 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij, stopniowo dodając cukier. Miksując na niskich obrotach(...) i galaretką.

  • Nie wiesz, jak dobrze ubić pianę z białek?

  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    ...2-3 krotnie w maszynce do mięsa z najmniejszymi oczkami. Masę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami(...) spod śliwek. Upieczony pasztet zalewamy galaretką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. 

  • Własnej roboty najlepszy.

  • ​Mus czekoladowy

    Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących...

  • Białkowiec z migdałami, z delikatną pianką i galaretką. Dzieciaki były zachwycone. :)

  • Kremowa rozpusta

    Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Trochę pracochłonne ale pyszne

Artykuły na temat: ubite białka z galaretką
  • Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

    ...1. Czekoladę gorzką drobno zetrzyj na tarce. Biszkopty rozdrobnij w malakserze albo włóż do foliowego worka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę utrzyj ze 175 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawaj do niej żółtka, startą czekoladę oraz mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka wymieszaj ze szczyptą...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Z kolorową galaretką

    ...pomarańczowa, dowolne świeże owoce sezonowe, np. porzeczki, truskawki, winogrona, banany, mandarynki 1. Przygotuj biszkopt: jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj(...) mieszaj. Następnie dodaj do masy pokrojoną galaretkę i wyłóż ją na wierzch. Tort przybierz pokrojonymi w plastry pomarańczami oraz świeżymi owocami sezonowymi i zalej tężejącą galaretką pomarańczową...

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • Ciasto z twarożkiem

    Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dosypując cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodać jedno żółtko oraz mąkę, wymieszać. ...

  • W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort. Migdałowy biszkopt 8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej10 łyżek płatków migdałowych2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladowa masa75 dag masła4 jaja8-9 łyżek cukru10-15 dag czekolady gorzkiej1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) Kakaowy biszkopt5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki2-3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki oleju Śmietanowa masa200 ml śmietany 30%2 serki...

  • Rolada jogurtowa z cytryną

    Przygotowanie: Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Sernik gotowany z brzoskwiniami

    ...opakowaniu. Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy. Zobacz także:

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...