• Informacje na temat:

    ubita piana do ciasta

Przepisy na temat: ubita piana do ciasta
  • Warzywne ciasto

    Kto powiedział, że ciasto musi być słodkie.... Jeśli od łakoci wolisz przekąski na słono, wypróbuj nasze przepisy na jarzynowe przysmaki z piekarnika. Są pyszne, zdrowe i bardzo efektowne!

  • Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.

  • Ciasto gryczane

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wbij do miseczki, lekko roztrzep widelcem. Olej kokosowy i czekoladę podgrzewaj osobno, aż się stopią. Do mąki dodawaj porcjami żółtka, olej, mleko, ew. miód...

  • Nie wiesz, jak dobrze ubić pianę z białek?

  • Ciasta warzywne

    Smaczne i pożywne!

  • Prosty przepis na smaczne ciasto z pianą oraz z powidłami. Zawsze się udaje. :)

  • Kremowe ciasta

    W sam raz do kawy!

  • Bardzo smaczne i łatwe ciasto.

  • Ciasto ze zdrowej mąki

    Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: gryczana, jaglana... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą ciekawym smakiem.

  • Pleśniak to bardzo popularne ciasto, do którego można wrzucić niemal wszystkie sezonowe owoce i zawsze wyjdzie smaczne. Jeśli zdecydujecie się na wiśnie, porzeczki czy rabarbar, będzie lekko kwaskowe i orzeźwiające, z kolei z konfiturami czy dżemem - bardziej słodkie. To sprawdzony od lat wypiek, który pojawia się w weekend w wielu domach, nawet tych, gdzie młode panie domu stawiają pierwsze kulinarne kroki.

Artykuły na temat: ubita piana do ciasta
  • Ciasto z twarożkiem

    Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dosypując cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodać jedno żółtko oraz mąkę, wymieszać. ...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Ciasto cynamonowe

    Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek wsyp sól, ubij...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasto chmurka

    ...°C. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.  Gdy piana będzie gęsta, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj łyżką. Drugim kawałkiem ciasta wylep dno foremki, posyp(...) kandyzowane owoce, wymieszaj. Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę śmietanową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 20/2016 Świat i Ludzie...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Kruche ciasto czekoladowe z owocami

    ..., każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę.  3. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dociąć spód i boki). Pierwszą kulę ciasta zetrzeć na tarce(...) owoce oprószone mąką ziemniaczaną. Owoce obsypać wiórkami z drugiej kuli ciasta. Piec jeszcze 35 min w temp. 190°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Dobra rada:  Wiśniom zrób budyniową...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Ciasto z zatopionymi bananami

    Ten przepis jest wart zapamiętania. Pieczenie ciasta to czyta przyjemność, a domownicy chętnie proszą o repetę.

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

Wideo na temat: ubita piana do ciasta
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa...