• Informacje na temat:

    ubijanie żółtka

Przepisy na temat: ubijanie żółtka
  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ..., przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc(...) i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz...

  • Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

  • Stopień trudności - łatwe. Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min. Ilość kalorii - całość - 2290 kcal. Zawartość tłuszczu - duża. Przyrządzanie A. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut. B. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • Lody czekoladowe z migdałami

    Sposób przygotowania Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy...

  • Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń

  • Po zrobieniu tortu zostało mi 8 żółtek i wymyśliłam takie ciasteczka kruche. By nie były takie zwykłe dodałam orzeszki ziemne karmelizowane w mleku kokosowym.

Artykuły na temat: ubijanie żółtka
  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    ...1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem.  Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 2. Orzechy podprażyć na  suchej patelni, pilnując, by się za bardzo nie spiekły, dodać miód, delikatnie  wymieszać, odstawić. 3. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z resztą składników na...

  • Od 8 października w sieci Lidl w sprzedaży jest wielofunkcyjne urządzenie kuchenne Monsieur Cuisine Plus marki Silvercres. Jak wiele czasu i pracy można dzięki niemu zaoszczędzić? Sprawdziliśmy to. Monsieur Cuisine Plus Silvercres Łączy funkcje aż 9 różnych maszyn. Umożliwia tym samym: „smażenie, gotowanie, w tym gotowanie na parze, ubijanie, rozdrabnianie i siekanie, miksowanie, mieszanie, blendowanie oraz ważenie. Sprzęt posiada moc 800 W (miksowanie) oraz 1000 W (gotowanie). Dzięki temu...

  • Szarlotka

    Przygotowanie: Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami...

  • Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić. Krem czekoladowy: 8 g żelatyny 40 g wody 64 g żółtka 48 g cukru drobnego 450 g mleka UHT 3,2% 320 g czekolady 70%   Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!!...

  • Rolada jogurtowa z cytryną

    Przygotowanie: Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego. Przy komponowaniu całości pamiętaj że:- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe Rolada - przepis na dwie blachy 290 g białka 260 g cukru kryształ 170 g żółtka 100g masła 260g mąki pszennej 50g skrobii kukurydzianej Kakao/barwniki/matcha wg uznania...

  • Torcik z truskawkami

    Przygotowanie: Truskawki rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka oddzielamy od białek...

  • Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom? Ciasto 8 jaj250 g cukruszklanka mąki15 łyżek kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i...

Zdjęcia na temat: ubijanie żółtka