• Informacje na temat:

    ubijanie żółtka

Przepisy na temat: ubijanie żółtka
  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ..., przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc(...) i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz...

  • Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

  • Stopień trudności - łatwe. Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min. Ilość kalorii - całość - 2290 kcal. Zawartość tłuszczu - duża. Przyrządzanie A. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut. B. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • Mrożony nugat na deser

    ...miód w rondlu. Ubijamy białka, a podczas ubijania stopniowo dodajemy gorący miód. Osobno ubijamy cukier z żółtkami, aż będą białe. Delikatnie łopatką mieszamy białka z żółtkami. Na koniec dodajemy...

  • Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń

  • Po zrobieniu tortu zostało mi 8 żółtek i wymyśliłam takie ciasteczka kruche. By nie były takie zwykłe dodałam orzeszki ziemne karmelizowane w mleku kokosowym.

Artykuły na temat: ubijanie żółtka
  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na sernik z ananasem. Kruchy placek1 szklanka mąki1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki masła3 żółtka Masa serowa12 dużych jaj1½ szklanki cukru¾ kostki masła1 kg sera mielonego ½ kg półtłustego, trzykrotnie mielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanejwanilia do smaku1 puszka ananasa w plastrach Posypka kokosowa200 g wiórków kokosowych1 żółtko2 łyżki cukru2 łyżki masła Kruchy...

  • Czekoladowa rolada z wiśniami

    1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku....

  • Od 8 października w sieci Lidl w sprzedaży jest wielofunkcyjne urządzenie kuchenne Monsieur Cuisine Plus marki Silvercres. Jak wiele czasu i pracy można dzięki niemu zaoszczędzić? Sprawdziliśmy to. Monsieur Cuisine Plus Silvercres Łączy funkcje aż 9 różnych maszyn. Umożliwia tym samym: „smażenie, gotowanie, w tym gotowanie na parze, ubijanie, rozdrabnianie i siekanie, miksowanie, mieszanie, blendowanie oraz ważenie. Sprzęt posiada moc 800 W (miksowanie) oraz 1000 W (gotowanie). Dzięki temu...

  • Tort truskawkowy

    1. Oba rodzaje mąki przesiać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami do piany...

  • Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić. Krem czekoladowy: 8 g żelatyny 40 g wody 64 g żółtka 48 g cukru drobnego 450 g mleka UHT 3,2% 320 g czekolady 70%   Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!!...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    ...1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem.  Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 2. Orzechy podprażyć na  suchej patelni, pilnując, by się za bardzo nie spiekły, dodać miód, delikatnie  wymieszać, odstawić. 3. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z resztą składników na...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Szarlotka

    Przygotowanie: Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Justyna zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt6 jaj 6 łyżek cukru6 łyżek mąki Masa z żurawiną10 g rozmarynu½ szklanki śmietanki 36%250 g serka mascarpone200 g żurawiny cukier puder do smaku Masa z oscypkiem500 ml śmietanki 36%80 g oscypka 80 g karmelowej czekolady6 g żelatyny Złożenieryż preparowany do wypełnienia ciastakonfitura z żurawiny do przełożenia ciasta BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodać...

Zdjęcia na temat: ubijanie żółtka