• Informacje na temat:

    ubijanie żółtek na parze

Przepisy na temat: ubijanie żółtek na parze
  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    ...się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa. dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Tort z PRL-u

    ...: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając...

  • Danie wykwintne a zarazem dietetyczne

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ...(najlepiej z koszyczkiem) – powinny stać, a ich główki wystawać poza wodę i gotować się w powstającej pod przykryciem parze. Sklarowane masło przelej do miski (na dnie powinna pozostać powstała woda).

  • KREM DO CIASTA, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE :)

  • Grillowane plastry ananasa z zabajone

    Składniki: - 1 mały ananas, - 3 żółtka, - 1 jajko, - 125 g. cukru, - 100 ml. Białego wytrawnego wina, - 2 łyżki soku z cytryny, - wiórki koksowe Przygotowanie: Ananasa umyć, pokroić w duże słupki, wyciąć twardy środek. Opiekać na rozgrzanym grillu 4-6 minut, obracając. Żółtka, jajko i cukier ucierać na parze do uzyskania kremowej masy. Dodać wino, sok z cytryny i ubijać na pianę, aż...

  • Nadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

  • Grillowane brzoskwinie z sosem karmelowo-jogurtowym

    Składniki dla 4 osób: - 3 żółtka, - 225 g cukru, - 250 g bitej śmietany, - 300 g jogurtu, - 100 ml mleka, - 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, - 1 łyżka sklarowanego masła, - mięta do ozdoby, - folia aluminiowa Przygotowanie: Żółtko i 125 g cukru ubijać na parze przez około 10 minut. Uzyskany krem pozostawić do schłodzenia. 150 g śmietany ubić na sztywno.. Następnie jogurt...

  • Pyszne na drugie danie lub słodki podwieczorek. Z braku owoców użyliśmy dżemu. Troszkę czasochłonne, ale od czasu do czasu naprawdę warto się pobawić. Przepis zaczerpnięty ze starej, poczciwej "Kuchni polskiej", nieco zmodyfikowany.

Artykuły na temat: ubijanie żółtek na parze
  • ​Zupa "nic"

    Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni. Wykonanie Mleko zagotować z wanilią, po czym zmniejszyć ogień. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • ​Sos holenderski

    Składniki: 3 żółtka Łyżka soku z cytryny 180 g masła Sól morska Czarny pieprz 2 łyżki białego wina Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką ;-) Zapraszamy do oglądania!

  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Jajka po benedyktyńsku

    ...białego wina Zobacz, jak przygotować sos holenderski: Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Tort ormiański

    ...minut w temperaturze 170°C. Następnie z upieczonych blatów usuń papier i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły. Czekoladę rozpuść na parze. Dodaj do niej pozostałe żółtka oraz pozo - stały cukier puder...

  • Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach - tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział w badaniu na temat wypieków w Polsce przeprowadzonych przez IQS Group w lutym 2015 roku. Dla fanów domowych słodkości Lidl wspólnie z Pawłem Małeckim, Mistrzem Cukiernictwa przygotował niespodziankę - książkę „Cukiernia Lidla". Ciasto po mistrzowsku Paweł...