• Informacje na temat:

    ubijanie mleka kokosowego

Przepisy na temat: ubijanie mleka kokosowego
  • Kremówki kokosowe

    Składniki na 12 porcji: Na ciasto: - 1/2 kostki masła lub margaryny, - 1/2 szklanki cukru, - ok. 2 szklanek pszennej mąki, - 3 jajka, - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Na masę budyniową: - 1 litr mleka, - 2-3 budynie waniliowe Na masę kokosową: - 2 jajka, - 1/2 szkl. cukru, - 20 dag wiórków kokosowych, - 1/2 kostki masła, - cukier puder do posypania Przygotowanie...

  • Zupka bardzo smaczna aczkolwiek bardzo grzeje podniebienie. Jednym słowem dla miłośników ostrych dań. Mleko kokosowe nadaje jej niepowtarzalny i lekko słodkawy smak.

  • Domowe kokosanki

    Składniki 25 dag wiórków kokosowych 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka 10 dag masła 4 białka pół szklanki cukru 4 szczypty soli Przygotowanie 1 Masło rozpuść, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj...

  • Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, który nie zawiera mleka, białego cukru i jest bez glutenu.

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

  • Smaczny pomysł na "Schab w sosie z mleczka kokosowego"

  • Kokosanki

    Składniki: 20 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 5 dag masła 2 białka 3 łyżki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: 1. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod...

  • Napoje roślinne zastępują w diecie tradycyjne mleko tym osobom, które nie mogą go pić lub nie chcą. Co prawda w sklepach można spotkać wiele roślinnych zamienników mleka ale warto czasem zrobić je samemu. Wychodzi to zdecydowanie taniej i sami znamy skład napoju. Pozostałe po produkcji mleka wiórki wykorzystałam do upieczenia racuchów kokosowo-jabłkowych.

  • Pavlova z truskawkami

    Składniki dla 4 osób: Beza: 5 białek szczypta soli 180 g ksylitolu 2 łyżeczki octu jabłkowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżki stewii w pudrze owoce do dekoracji Sposób przygotowania: Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj rozdrobiony (np. tłuczkiem...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

Artykuły na temat: ubijanie mleka kokosowego
  • Z mlekiem kokosowym i musem

    Truskawki skropmy rumem albo koniakiem.

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Kokosowe naleśniki z polewą

    ...20 g masła rozpuszczamy i studzimy. Do mleka dodajemy jaja, masło, miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto.  Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy niezbyt cienkie naleśniki - powinno ich wyjść cztery. Przekładamy na deskę i przykrywamy talerzem, żeby za bardzo nie wystygły.  Gorzką czekoladę rozpuszczamy w ką- pieli wodnej z 20

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Ciasto kokosowe z lukrem

    Można dodać np. truskawki.

  • W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy? Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do...

  • Deser malinowy

    Zamiast śmietanki można użyć niesłodzonego mleka skondensowanego. Należy ubijać je mikserem tak długo, aż powstanie pianka.

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Bita śmietana bez... śmietany

    Kokos dla alergików Osoby uczulone na laktozę mogą zrobić „bitą śmietanę” z mleczka kokosowego. Puszkę wstawiamy na noc do lodówki. Rano ostrożnie, żeby nie wstrząsnąć, otwieramy i odlewamy płyn(...) deseru zrobisz z serka naturalnego lub waniliowego. Do 200 g serka dosypujemy łyżkę mleka w proszku i ubijamy. Dietetyczne białko Oddzielamy białka od żółtek (możemy wykorzystać je do kruchego...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....