• Informacje na temat:

    ubijanie jajek

Przepisy na temat: ubijanie jajek
  • Poradnik nowoczesnej kuchni Darii Ładochy: Banan albo chia zamiast jajka

    Daria Ładocha podpowiada nie tylko, jak gotować sprawnie, ale i sprytnie. I tak np. jaja proponuje zastąpić bananem albo nasionami chia, a odpadaniu panierki podczas smażenia kotletów - jak przekonuje - zapobiegnie wcześniejsze wstawienie ich do lodówki...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    Polecamy przepis na wyjątkową, elegancką i tanią potrawkę z zielonymi szparagami. Smacznego!

  • Szybkie i łatwe wykonanie a jakie smaczne!

  • Ślimaczek z zielonym ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek 4 łyżki mąki łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 10 dag sera gorgonzola świeży ogórek 2 łyżki majonezu kiełki fasoli mung sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Białka ubij, dodawaj po jednym żółtku, sól, pieprz, ubijaj. Do masy dodawaj po łyżce mąki, wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Masę wylewaj na przygotowaną...

  • Pyszna :)

  • Zapiekane jajko w koszulce - Robert Sowa

    ...na szpinaku i grzance z sosem holenderskim podane ze świeżo wędzonym łososiem norweskim - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Ciasto na bazie biszkoptów i sera maskarpone

  • Beza bez białek

    Świetny deser dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść jajek...

  • Kluski śląskie wbrew pozorom są szybkim daniem. Pierwsze zrobienie klusków w domu odkładałam kilka dni ponieważ wydawało mi się że są pracochłonne. Szczególnie pracochłonne wydawało mi się robienie kulek z dołeczkiem. Jednak myliłam się . Kluchy wcale nie wymagają od nas tak wielkiego zaangażowania. A najważniejsze jest to , że świetnie smakują zarówno podane ze skwarkami jak i sosem.

Artykuły na temat: ubijanie jajek
  • Jajka po florentyńsku ze szparagami

    Klasyczne i absolutnie przepyszne, co zresztą potwierdza rzesza znajomych odwiedzających za moją namową Hotel V w Amsterdamie. Co mnie tak urzekło? Wyważone smaki i perfekcyjne wykonanie. Bo przygotowanie jajek po florentyńsku to wyższa szkoła technik kulinarnych. Łatwo nie będzie, będzie za to niebiańsko smacznie. Przygotowanie: Najpierw przygotuj sos holenderski. Zacznij od...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się...

  • Jajka po benedyktyńsku

    Składniki: 1 jajko w koszulce Bagietka 2 kawałki boczku 100 g szpinaku 100 g pora 100 g masła 30 ml oliwy Sól morska Czarny pieprz Jak...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Jajko i spółka

    ..., cukrem i pokrojonym w plastry burakiem. Jajka i żółtka lekko rozbełtaj. Kiedy sok się zagotuje, wyjmij plastry buraków i powoli, cały czas mieszając, wlej gorący sok do jajek. Dokładnie wymieszaj masę...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Rolada z  kremem z białej czekolady

    Masę czekoladową ubijaj jak najkrócej, by krem się nie zwarzył.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie przechowywać...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

Zdjęcia na temat: ubijanie jajek