• Informacje na temat:

    ubijane białek na parze

Przepisy na temat: ubijane białek na parze
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie(...). Odstaw do zastygnięcia. Szachownica z polewą Sposób przygotowania 1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj wodę i olej, a potem mąkę wy...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Kremy gotowe w 15 minut

    ...z dodatkami smakowymi i usztywniającymi. Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj(...): nadaje się do kremów ubijanych na parze. 2 łyżeczki żelatyny dodaj do 1/2 l gorącej masy i ubijaj, aż się rozpuści. Gofio: To mąka z prażonych ziaren zbóż – nie wymaga gotowania, a świetnie...

  • Jeden ze sposobów na wykorzystanie białek

  • Tort z PRL-u

    ...: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając...

  • Sprytny i ciekawy sposób na wykorzystanie białek.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Gdy kilka lat temu przechodziłam na wegetarianizm, skazana byłam na kotleciki sojowe i brokuły na parze. Przeszłam więc całkiem długą drogę! Gdy w naszej redakcji pojawił się wielofunkcyjny robot(...). Robot posiada kilka funkcji takich jak: wyrabianie ciasta, ubijanie, rozdrabnianie, ucieranie, siekanie, mielenie, mieszanie, ważenie, gotowanie na parze, a nawet podgrzewanie! Do każdej z tych...

  • Włoski deser bez dodatku surowych białek

  • Jesienne desery na ciepło

    ...koniecznie wyrzuć pestki.  2. Roztrzep jajka z żółtkami i cukrem. Przelej do garnuszka i zagotuj na malutkim ogniu. Cały czas mieszaj! Podgrzewać możesz również na parze lub w kąpieli wodnej. Dodaj...

  • Pomysł na pyszne ciacho gdy zostają nam białka

Artykuły na temat: ubijane białek na parze
  • ​Zupa "nic"

    .... Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie(...) czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Na taki krem wykładać wcześniej przygotowane pianki z białek. Ostudzić. Tak przygotowany deser podawać i dekorować można wedle własnych...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Sekrety biszkoptu

    ...ubijanie białek na parze. To zwiększy napowietrzenie ciasta. Pianę ubijaj w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z parującą wodą (miska nie może być zanurzona w wodzie). Na strukturę ciasta korzystnie(...)Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Tort ormiański

    ..., pozostałe posiekaj, 50 g posiekanych odłóż do dekoracji. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze 100 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi i 150 g cukru pudru. Dodaj 3 żółtka i sok z cytryny. Utrzyj masę i połącz z pianą z białek. Dwie tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich po połowie masy orzechowej. Piecz 30

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Bananowe ciasta

    ...budyniu waniliowego, 1 łyżka gładkiej mąki, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 250 g masła, 150 g cukru pudru. Beza: 6 białek, 200 g drobnego cukru, 100 g cukru pudru. Ponadto: 200 g dżemu z moreli(...) parze. Ostudzić. Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć. Udekorować...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...