• Informacje na temat:

    u bez biszkoptow

Przepisy na temat: u bez biszkoptow
  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!

  • Sprawdzony przepis na "Pieczarkowa jak u mamy"

  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Nie ulega wątpliwości, że media społecznościowe zrewolucjonizowały współczesny świat. Z każdej strony zalewają nas mnóstwem informacji, ciekawostek czy zdjęć. To również źródło codziennych inspiracji, także tych kulinarnych! Dzisiaj pod lupę bierzemy popularny Instagram i pomysły jego użytkowników na ciasta bez pieczenia. Oj będzie się działo!

  • Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do...

  • Serniczek bez pieczenia

    Szybki i lekki serniczek na lato.

  • Sekretem mojej sałatki są warzywa gotowane w rosole, prócz majonezu do sałatki dodaję również śmietanę i musztardę. Moja sałatka jest w wersji bez jajka i grzybków, więc dłużej może postać w lodówce (choć powiem szczerze, że jest tak dobra, że mimo najszczerszych chęci znika błyskawicznie). W związku z powyższym zawsze robię większą ilość ;)

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Syci i mocno rozgrzewa a ten z maminego przepisu jest po prostu przepyszny, jest gęsty i kleisty dzięki kurzym łapkom.

  • Torcik z owocami

    Puszyste ciasto, które przygotujesz bez trudu.

  • Coś dla fanów chałwy: ciasto chałwowe na herbatnikach. Prosto, szybko, smacznie i słodko:)

Artykuły na temat: u bez biszkoptow
  • Sposób na idealny biszkopt

    ...1. Masz kłopot ze zdjęciem pergaminu z wystudzonej biszkoptowej rolady? Zwilż go pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Jeśli roladę przełożysz bitą śmietaną, podejdzie ona wodą i rozmiękczy ciasto. Aby temu zapobiec, dodaj do śmietany rozpuszczoną żelatynę  - ona utrwali krem. 2. Biszkopt przywarł do formy? W takim wypadku nasze babcie owijały formę wilgotną ściereczką, a po kwadransie bez trudu...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Biszkopt puszysty jak nigdy  wcześniej

    ...do dekoracji). Spodni blat biszkoptowy umieść w tortownicy. Rozsmaruj na nim krem, przykryj drugim plackiem. Torcik wstaw do lodówki na 4 godziny. Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem wanilinowym. Płatki migdałów zrumień na patelni bez tłuszczu. Tort wyjmij z formy, wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną. Obsyp krokantem i płatkami migdałowymi. Wierzch udekoruj odłożonymi mandarynkami i resztą...

  • Wygraj jedną z trzech książek Jagny Niedzielskiej "Bez resztek", dzięki której nauczysz się kuchni zero waste. Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Książka Jagny Niedzielskiej podpowie ci jak robić zakupy, przechowywać żywność i gotować, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli chcesz wygrać jeden z trzech egzemplarzy książki, odpowiedz na pytanie konkursowe zamieszczone w...

  • Pierwszy krok w chmurach? Pianka na biszkopcie

    Robi się ją błyskawicznie, bez pieczenia, a smakuje znakomicie.

  • Niecałą godzinę drogi od Krakowa znajduje się Toskania. W Winnicy nad Dworskim Potokiem, gdzie powstaje wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, zarządca Adam Kiszka spełnia swe marzenia. Łazy, gmina Rzezanów, były PGR - na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego UJ, z inicjatywy profesora Karola Musiała, w roku pańskim 2005 zasadzono pierwsze winne krzewy, mające w przyszłości zrodzić wino Novum. Działalność winnicy wyszła poza ramy pierwotnego eksperymentu. Dziś wina może skosztować każdy,...

  • Ciasto bez zakalca

    ...i topisz tłuszcz, proszek do pieczenia wsyp, gdy masa przestygnie. Zasada 3. Bez obciążeń Pieczesz ciasto z owocami? Przed ich ułożeniem posmaruj wierzch ciasta ubitym białkiem jaja i oprósz je mąką...

  • Tradycyjne świąteczne ciasta, pierogi, czy uszka do barszczu. Wszystkie z dodatkiem mąki. Jednak nie wszyscy mogą ją jeść. Czasem nie pozwala na to zdrowie, czasem dieta, a niejednokrotnie oba te czynniki. Z pomocą przychodzi książka „Święta bez pszenicy”. Jej autorki Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska we współpracy z wydawnictwem Bukowy Las przedstawiają czytelnikom bogaty zbiór przepisów, w których nie ma miejsca na choćby gram pszennej mąki. W książce znajdziemy ponad 250 propozycji dań....

  • ...go obejrzeć... no i wzruszenie i łzy na końcu mnie nie ominęły... dziś leniwa niedziela... poranek bez pośpiechu... kawa, śniadanie... obiad - kontynuacja z wczoraj, więc się nie napracowałam...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

Wideo na temat: u bez biszkoptow
  • Czy święta bez glutenu są możliwe?

    Grażyna Bober-Bruijn przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.