• Informacje na temat:

    typowe placki amerykanskie

Przepisy na temat: typowe placki amerykanskie
Artykuły na temat: typowe placki amerykanskie
  • Świat na talerzu o poranku

    ...zahaczają o ulubiony bar i tam, zwykle na stojąco, zjadają słodkie śniadanie. Na talerzu podobnie jak we Francji - rogaliki. Nie będą to jednak typowe croissanty, ale ich włoska wersja, czyli cornetto(...) śniadaniowym hitem stały się pancakes, czyli amerykańska wersja naleśników. Jednak pancakes są o wiele grubsze, bardziej puszyste i sycące niż placki, które znamy z kuchni naszych mam. Przygotowuje się...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede(...) przepis na placki ziemniaczane i sama robię je od czasu do czasu, ale trzeba było wybierać, nie pisałyśmy encyklopedii. Mamy placki z jabłkiem, chyba wystarczy. Zrazy... - No dobrze, nie ma zrazów...

  • Rozróżniamy cztery smaki – słodki, ostry, kwaśny i słony. Z ich połączenia powstają tysiące odcieni, które sprawiają, że jedzenie nas zachwyca lub, przeciwnie, odrzuca. Jak łączymy smaki i czy warto wyjść poza tradycyjne połączenia? Smaki najczęściej łączymy na zasadzie podobieństw, kojarząc je w kompozycje słodkie, pikantne, słone bądź kwaśne. Takie potrawy są klasyczne w smaku, ponadczasowe, ale jednocześnie przewidywalne. Przygoda kulinarna zaczyna się, gdy wyjdziemy poza standardowe...

  • Katarzyna Dowbor: Wszystko mam zaplanowane

    .... Wszystko, czyli...? - Uwielbiam jeść i smakować, ale nie jestem fanką typowej polskiej kuchni, obfitej w zawiesiste sosy. Specjalizuję się we włoskich daniach, które są proste i szybkie. Ubolewam, że...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Jamie Olivier: Kochanie, gdzie jest kolacja?

    ...alkoholu serwowano typowo pubowe potrawy: burgery, placki, sałatki itp. Kuchnię traktowałem jako mój pokój do zabaw. Ciastkarze czy rzeźnicy to byli moi starsi kumple. W wieku ośmiu lat potrafiłem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Kolorowe dopalacze

    ...placki. Drapie się, nie może usiedzieć w miejscu, narzeka. Typowa reakcja na silny alergen. Jaki jest na nią sposób? Wyłącznie eliminacja. Zanim damy się skusić na drażetki w kolorach tęczy(...) w likierach owocowych, marcepanie, zupach w proszku, płatkach zbożowych, napojach w proszku, konserwach rybnych i galaretkach. Zakazana w Norwegii i Finlandii. E124 Czerwień koszenilowa - powoduje typowe...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....