• Informacje na temat:

    typowe placki amerykanskie

Przepisy na temat: typowe placki amerykanskie
Artykuły na temat: typowe placki amerykanskie
  • Świat na talerzu o poranku

    ...zahaczają o ulubiony bar i tam, zwykle na stojąco, zjadają słodkie śniadanie. Na talerzu podobnie jak we Francji - rogaliki. Nie będą to jednak typowe croissanty, ale ich włoska wersja, czyli cornetto(...) śniadaniowym hitem stały się pancakes, czyli amerykańska wersja naleśników. Jednak pancakes są o wiele grubsze, bardziej puszyste i sycące niż placki, które znamy z kuchni naszych mam. Przygotowuje się...

  • Rozróżniamy cztery smaki – słodki, ostry, kwaśny i słony. Z ich połączenia powstają tysiące odcieni, które sprawiają, że jedzenie nas zachwyca lub, przeciwnie, odrzuca. Jak łączymy smaki i czy warto wyjść poza tradycyjne połączenia? Fot. 123RF/Picsel Smaki najczęściej łączymy na zasadzie podobieństw, kojarząc je w kompozycje słodkie, pikantne, słone bądź kwaśne. Takie potrawy są klasyczne w smaku, ponadczasowe, ale jednocześnie przewidywalne. Przygoda kulinarna zaczyna się, gdy wyjdziemy poza...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede(...) przepis na placki ziemniaczane i sama robię je od czasu do czasu, ale trzeba było wybierać, nie pisałyśmy encyklopedii. Mamy placki z jabłkiem, chyba wystarczy. Zrazy... - No dobrze, nie ma zrazów...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Katarzyna Dowbor: Wszystko mam zaplanowane

    .... Wszystko, czyli...? - Uwielbiam jeść i smakować, ale nie jestem fanką typowej polskiej kuchni, obfitej w zawiesiste sosy. Specjalizuję się we włoskich daniach, które są proste i szybkie. Ubolewam, że...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Jamie Olivier: Kochanie, gdzie jest kolacja?

    ...alkoholu serwowano typowo pubowe potrawy: burgery, placki, sałatki itp. Kuchnię traktowałem jako mój pokój do zabaw. Ciastkarze czy rzeźnicy to byli moi starsi kumple. W wieku ośmiu lat potrafiłem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kolorowe dopalacze

    ...placki. Drapie się, nie może usiedzieć w miejscu, narzeka. Typowa reakcja na silny alergen. Jaki jest na nią sposób? Wyłącznie eliminacja. Zanim damy się skusić na drażetki w kolorach tęczy(...) w likierach owocowych, marcepanie, zupach w proszku, płatkach zbożowych, napojach w proszku, konserwach rybnych i galaretkach. Zakazana w Norwegii i Finlandii. E124 Czerwień koszenilowa - powoduje typowe...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....