• Informacje na temat:

    twaróg ogórek

Przepisy na temat: twaróg ogórek
  • Ogórki faszerowane pastą twarogową

    Składniki: ogórki świeże gruntowe - 10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)  twaróg półtłusty - 150g sos koperkowy np. "Tarsmak" - 6 łyżek czosnek - 1 ząbek sól, pieprz do smaku pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracji Przygotowanie: 1. Ogórki gruntowe przekroić na pół wzdłuż, a szklarniowe w poprzek w 3-4 cm klocki. Częściowo wydrążyć z nich miąższ...

  • bardzo łatwe, tanie, przepyszne ciekawy sposób na twaróg

  • Sałatka rzymska z twarogiem

    Składniki: 1 gałązka bazylii, 150 g twarogu, sałata rzymska, 1 biała cykoria, 50 g rukoli, 150 g pomidorków cherry, 150 g rzodkiewek, 100 g groszku cukrowego z puszki, 1 żółta i 1 czerwona papryka, 1 długi ogórek, 50 g kiełków rzodkiewki, gałązka koperku i listki ziół do dekoracji.

  • Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!

  • Łososiowy blok na twarogu

    ...łososia potnij w paski. Ogórek posiekaj albo zetrzyj. Twaróg zmiksuj z sokiem. Przypraw solą, pieprzem oraz chrzanem. Wymieszaj z oliwą. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij, ostrożnie wymieszaj z jogurtem, masą serową oraz żelatyną. Dodaj pokrojonego łososia oraz starty ogórek. Lekko przemieszaj.  2. Mus przełóż do przygotowanej formy. Przykryj wystającymi...

  • twaróg przygotowany z prawdziwego, świeżego mleka prosto od krowy. idealny!

  • Bandurjanki z Podkarpacia

    Sposób przygotowania 1. Placki: ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na drobnej tarce, przełóż na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach wymieszaj z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg pokrusz na grudki i domieszaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut, znowu wymieszaj. Olej rozgrzej na patelni, kładź porcje masy, formując placki...

  • Bardzo łatwy przepis na pyszny domowy serek Almette. Możemy go zrobić na słodko lub tak jak ja ze szczypiorkiem albo innymi przyprawami.

  • Naleśnikowe rożki

    Sposób przygotowania 1. Szpinak rozmroź, zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem,150 ml wody, jajkiem oraz mąką. Ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 20 minut. Mięso posyp przyprawą do gyrosa, ew. lekko posól. Odstaw na ok. 30 minut. 2. Pomidory i ogórek umyj,pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, strąk opłucz,pokrój w cienkie paseczki.Zioła umyj, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. 3. Rozgrzaną...

  • orzeźwiający drink o zaskakującym smaku !

Artykuły na temat: twaróg ogórek
  • Faszerowana papryka

    ...​Do masy twarogowej można oczywiście dodać również inne sezonowe warzywa, takie jak rzodkiewka, ogórek albo pomidor.

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Dieta po zawale

    ...zdrowe tłuszcze nienasycone: tłuste ryby morskie, awokado, oliwę. Jedz dużo kasz, płatki owsiane, chudy twaróg, jogurt. Gotuj na parze albo piecz w folii.

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Zrób sobie maseczkę

    Marchew, ogórek, jajka, banany, maślanka - to tylko część produktów, które mają zbawienny wpływ na naszą cerę. Odżywiają ją, wygładzają, leczą, a przede wszystkim - upiększają.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Sosy do pieczonych ziemniaków

    .... Sos chilli Przygotowanie: Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, odstawić na 10 minut. Zmiksować twaróg z jogurtem na gładko. Papryczkę chili umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać. Wymieszać z masą serowo-jogurtową, doprawić solą i pieprzem. Starty ogórek odsączyć, dodać do masy serowej. Wymieszać, udekorować kiełkami. Zobacz także:

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...