• Informacje na temat:

    twarda fasola

Przepisy na temat: twarda fasola
  • Zaskakujące, proste, aromatyczne danie.

  • Przepis popularny, zna go większość z nas. Przedstawiam mój sposób na fasolkę, a właściwie mojej mamy. Ona zawsze tak ją gotuje, a że smaków domu rodzinnego się nie zapomina, to i ja tak gotuję.

  • smaczny sposób na danie z fasolą

  • idealne na zimne dni.

  • łatwe do przygotowania, pożywne, zdrowe i pyszne jako dodatek do mięs, jak i danie dla tych, co mięsa nie jadają:) Ja przygotowuję też tą przekąskę na stół wigilijny, a jak zostanie to jest doskonałym dodatkiem do mięs w dni świąteczne

  • Sprawdzony przepis na "Fasola po żmudzku"

  • Sprawdzony przepis na "Fasola z pomidorami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Fasola po amerykańsku"

  • Sprawdzony przepis na "Fasola z kiełbasą"

  • Wypróbowany przepis na "Fasola z kiełbasą"

Artykuły na temat: twarda fasola
  • Bez magnezu nie ma zdrowia

    ...twarda woda (zawierająca dużo magnezu), rzadziej chorują na serce. Przy tym ten pierwiastek nie tylko zapobiega schorzeniom serca, ale i wspomaga ich leczenie. Podaje się go po zawale, bo przeciwdziała(...) strączkowe (fasola i groch przede wszystkim), orzechy, migdały, ryby i żółte sery. Sporo magnezu mają niektóre warzywa (selery, szpinak i ziemniaki) i owoce (banany, rodzynki, suszone śliwki), mleko...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Tarteletki czekoladowe na deser...

    .... Piec z fasola w 180°C 15 minut. Nastepnie zdjac papier z fasola i dopiec 10 minut. Ostudzic. tarteletki napelnic do polowy ganache z czekolady zrobiona z : 150 gr dobrej czarnej czekolady posiekac i zalac 150 ml wrzacej smietanki 30%. Wymieszac na mase. calosc wstawic do lodowki az dobrze ostygnie a ganache zrobi sie twarda. nastepnie pokryc tarteletki kremem zrobionym...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Mazurek czekoladowy

    Mazurek czekoladowy... w zeszlym roku robilam go wedlug przepisu dziadka, w tym zmodyfikowalam. Oba sa znakomite. Ten laczy w sobie dwie warstwy czekolady jedna miecutka, prawie lejaca z czekolady mlecznej i druga twarda z gorzkiej czekolady do tego chrupiace ciasto... hm niebo w buzi! A oto nowy przepis: Ciasto: 200 g maki 40 g zmielonych migdalow 2 zoltka pol laski wanili 150 g masla...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Kosmetyki z ogródka

    Domowe receptury robią dziś na świecie furorę. Nasze babcie od dawna wiedziały, że owoce ze straganu i warzywa z działki doskonale się nadają do pielęgnacji urody. Sprawdziliśmy, z których najlepiej zrobić błyskawiczną maseczkę lub piling.

  • Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać? Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com   Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje...

  • Co siedzi w dezodorancie?

    ...narośl zrobiła się twarda i duża jak ziarno fasoli, więc poszedłem do dermatologa. Na nic się zdały przepisane maści na alergię ani bakteriobójcze. Lekarz rozłożył ręce, bo nie wiedział, jak mnie dalej...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce,...