• Informacje na temat:

    tuszkę z indyka

Przepisy na temat: tuszkę z indyka
  • Tuszka z owocami

    Sposób przygotowania 1. Indyka umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Natrzyj od środka i od zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.  2. Pomarańcze polej wrzątkiem, obierz(...) pomarańcze, połówki moreli i mango. Podsmaż na maśle. Śmietankę wymieszaj z resztą soku i miodu, zmiażdżonym czosnkiem, goździkami, korą cynamonu i przyprawą do pierników. Podgrzewaj 3-4 minuty.  3. Indyka...

  • Smaczny pomysł na "Korzenna tuszka z indyka"

  • Indyk z owocami

    Składniki na 12 porcji: - sprawiona tuszka indyka (ok. 4 kg), - banan, brzoskwinia, - 2 mandarynki, - garść rodzynek, - mała główka czosnku, - 2 łyżki masła, Na marynatę: - 3 łyżki oliwy, - 5 łyżek soku z pomarańczy, - łyżeczka soku z cytryny, - łyżeczka imbiru, kolendry, - cynamonu Przygotowanie: Indyka umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią całą tuszkę...

  • Smaczne i zdrowe smażone tuszki morszczuka. Polecam.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gniazda nasienne, miąższ pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem oraz szałwią. Dodaj obraną podzieloną na cząstki pomarańczę. Farszem nadziej gęś. Zaszyj. Całą tuszkę nasmaruj(...): Tuszkę oczyścić, natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkiem. Tuszkę zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem...

  • Pyszne tuszki do obiadu.Tak samo można postąpić z pałkami. Tuszki pieczone w folii aluminiowej z sosem majonezowym.

  • Ta pyszna gęś!

    ..., - prawdziwki świeże lub mrożone - 30 dag, - mąka ziemniaczana - 2 łyżki Przygotowanie: Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną wodą. Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju...

  • Smaczna nie tłusta ryba i ma bardzo mało ości.

  • Kolejne etapy przygotowania pieczeni z indyka.

  • Rolada z indyka

Artykuły na temat: tuszkę z indyka
  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gniazda nasienne, miąższ pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem oraz szałwią. Dodaj obraną podzieloną na cząstki pomarańczę. Farszem nadziej gęś. Zaszyj. Całą tuszkę nasmaruj(...): Tuszkę oczyścić, natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkiem. Tuszkę zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój na kawałki. Indyka natrzyj solą i pieprzem. Skrzydła włóż pod tuszkę, zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nicią. Pierś indyka przykryj plasterkami boczku. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 2,5 do 3 godzin. Po ok. 30 minutach dodaj włoszczyznę. W czasie pieczenia podlej tuszkę 3/4 szklanki wody, od czasu do czasu polewaj sosem...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • O, pieczone kurczę!

    Począwszy od piersi kurczaka lub indyka zmiksowanej w zupce, poprzez pulpeciki, aż po soczyste udko - drób ma stałe miejsce w dziecięcym menu już od drugiej połowy 1. roku życia. I to nie bez powodu(...) kurczaka lub indyka jest znacznie lżej strawna dla smyka niż wołowina czy wieprzowina. Drobiowe mięso bez skóry zawiera na tyle małe ilości tłuszczu, że bez obaw można je podawać niemowlęciu nawet kilka...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    ...proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do(...) z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki. >>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na kurczaka na bogato oraz małdrzyki krakowskie

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...

  • Ta pyszna gęś!

    ..., - prawdziwki świeże lub mrożone - 30 dag, - mąka ziemniaczana - 2 łyżki Przygotowanie: Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną wodą. Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...